Nieuws/Sport
1797099
Sport

MotoGP-sensatie begint met glimlach aan nieuwe seizoen

'Als Zarco geen fabrieksmotor krijgt, klopt er iets niet in deze wereld'

Johann Zarco

Johann Zarco

Het nieuwe MotoGP-seizoen gaat vandaag beginnen met de vrije trainingen in Qatar. De fabrieksteams van Honda, Yamaha, Ducati, Suzuki en KTM komen met ongewijzigde rijdersformaties aan de start, maar nog voordat de eerste rijders onder het kunstlicht van het Losail International Circuit op de baan verschijnen, heeft zich ook het 'silly season' al aangediend.

Johann Zarco

Johann Zarco

Omdat satellietteam Tech3 Racing volgend jaar niet meer met Yamaha in zee gaat maar naar KTM overstapt, is hun toprijder Johann Zarco inmiddels de meest besproken en gevraagde coureur in de paddocks geworden. De Fransman was vorig seizoen met zijn 2016-machine de revelatie van het jaar en werd tot Rookie of the Year uitgeroepen.

Droom

"Johann en zijn manager Laurent Fellon zullen alle opties bekijken, maar het zou een droom zijn om hem bij ons te houden en ik zou zeggen dat dat niet onmogelijk is. De beslissing is aan hem", zei Tech3-eigenaar Hervé Poncharal, die vorig jaar Michael van der Mark liet invallen.

Hij is van mening dat Zarco in 2019 absoluut een fabrieksmotor verdient. "Als hij die niet krijgt, dan klopt er iets niet in deze wereld. Hij verdient duidelijk een fabrieksmotor en die heb je uiteindelijk nodig om voor de wereldtitel te strijden in de MotoGP."

Titelkandidaat

Ondanks dat hij vorig jaar de race in Qatar wist te leiden en bovendien de snelste was bij de laatste pre-seizoentest (eveneens in Qatar) werpt Zarco zich niet als titelkandidaat op. "Nee, ik verwacht dat niet. Om vorig jaar de race te leiden gaf me een goed gevoel en de manier waarop ik het seizoen geëindigd ben was goed, helemaal om een aantal aspecten van de snelle jongens te begrijpen. Na de afgelopen drie testevenementen was ik blij dat ik de snelste was. Het is maar één rondetijd, maar het zorgt voor een glimlach bij mij en het team dus wil ik het herhalen", zei hij.

Intussen lonkt de Belgische teambaas Michael Bartholemy van MarcVDS Honda naar de vrijkomende positie bij Yamaha, al praat hij ook met andere fabrikanten.

Nieuwkomers: Franco Morbidelli (Ita) MarcVDS Honda, Thomas Lüthi (Zwi) MarcVDS Honda, Takaaki Nakagami (Jap) LCR Honda, Hafizh Syahrin (Mal) Tech3 Yamaha en Xavier Simeon (Bel) Reale Avintia Ducati.

Afvallers: Sam Lowes (GBr) naar Moto2, Loris Baz (Fra) naar WK Superbike, Michele Pirro (Ita) testrijder Ducati, Mika Kallio (Fin) testrijder KTM, Jonas Folger (Dui) niet fit na ziekte en Hector Barbera (Spa) naar Moto2.

Transfers: Jack Miller (Aus) van MarcVDS Honda naar Pramac Ducati, Scott Redding (GBr) van Pramac Ducati naar Aprilia Gresini en Tito Rabat (Spa) van MarcVDS Honda naar Reale Avintia Ducati.