Nieuws/Sport
179889
Sport

'Hopelijk kan ik het negatieve hier in het positieve omzetten'

Janmaat duikt toch op bij Oranje

Daryl Janmaat

Daryl Janmaat

Normaal gesproken speelt zich voor Hotel Huis ter Duin een waar mediacircus af als het Nederlands elftal bij elkaar komt, maar dinsdag was het opvallend rustig op de parkeerplaats voor het spelershotel.

Daryl Janmaat

Daryl Janmaat

Slechts twaalf internationals meldden zich in het zonnige Noordwijk bij Fred Grim, de assistent-trainer die nog steeds de leiding heeft bij Oranje omdat de nieuwe bondscoach Dick Advocaat pas op 6 juni aansluit. Drie cameraploegen en een handjevol fotografen registreerden hoe Daryl Janmaat opvallend genoeg toch opdook in de kustplaats, maar een uurtje later al weer in zijn auto stapte.

Geen hoop

De rechtsback van Watford was zondag geblesseerd geraakt in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Zijn Engelse club had de medische staf van Oranje laten weten dat Janmaat daardoor niet kon komen, maar de verdediger dacht daar zelf heel anders over. Met de uitslag van een scan onder zijn arm meldde de 28-voudig international zich tot ieders verbazing in Noordwijk, terwijl de KNVB een dag eerder nog naar buiten had gebracht dat Janmaat was afgehaakt. De dokter van Oranje maakte Janmaat duidelijk dat hij met een gescheurde pees geen hoop hoefde te koesteren op speeltijd in de komende drie interlands, tegen Marokko, Ivoorkust en Luxemburg.

Steven Berghuis: 'Zomer? Jij wil vast wel met me ruilen.'

Steven Berghuis: 'Zomer? Jij wil vast wel met me ruilen.'

Het was een gemêleerd gezelschap wat in de loop van de middag binnendruppelde. De één blij na een goed seizoen, de ander met een teleurstellend jaar achter de rug. De drie opgeroepen spelers van landskampioen Feyenoord hebben een week vol festiviteiten achter de rug. "Maar nu gaan we weer over tot de orde van de dag", zei Jens Toornstra. Steven Berghuis kreeg de vraag of hij wel zin had in een tweedaagse trainingsstage terwijl de zomer juist lijkt aan te breken. "Natuurlijk, jij wil vast wel met me ruilen", zei de vleugelspits tegen een verslaggever.

Verdiend gewonnen

Quincy Promes verkeerde ook in een opperbeste stemming. De blikvanger van Spartak Moskou was een dag eerder uitgeroepen tot beste speler van de Russische competitie. "Mijn statistieken liegen niet, ik denk dat ik verdiend heb gewonnen. Het motiveert me alleen maar meer om het hier ook te laten zien", zei Promes.

'Het was een rotseizoen', zegt de met Middlesbrough gedegradeerde Marten de Roon.

'Het was een rotseizoen', zegt de met Middlesbrough gedegradeerde Marten de Roon.

Even later kwam Marten de Roon aanlopen, die uit de Premier League degradeerde met Middlesbrough. "Het was een rotseizoen, dat voel ik ook in mijn hoofd. Ik werd er niet vrolijk van. Daarom is het fijn om hier even te zijn, hopelijk kan ik het negatieve omzetten in iets positiefs." 

Bas Dost, goed voor 34 doelpunten in Portugal, sluit wat later aan. De spits traint alleen woensdag mee.