Sport/Schaatsen
1799559
Schaatsen

Knegt is wereldtitel kwijt

Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt zal dit weekend niet zijn wereldtitel prolongeren op de 500 meter. In de series werd de 28-jarige Fries totaal onnodig uitgeschakeld. Knegt lag soeverein tweede - goed voor kwalificatie - in zijn heat, maar probeerde in de laatste ronde de Canadese thuisrijder Charles Hamelin nog voorbij te steken.

Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt

Knegt lag soeverein tweede - goed voor kwalificatie - in zijn heat, maar probeerde in de laatste ronde de Canadese thuisrijder Charles Hamelin nog voorbij te steken.

Hij verloor daardoor zoveel snelheid dat hij op de finish met handen en voeten probeerde de Chinees Tianyu Han van zich af te houden. Knegt kreeg een penalty en is daardoor uitgeschakeld. De andere drie, onder wie ook nog de Kazak Denis Nikisha, plaatsten zich wel voor de kwartfinales.

Met de uitschakeling op de 500 meter - volgens hemzelf zijn favoriete afstand - is de allround wereldtitel voor Knegt daardoor ook een stukje verder weg.

Knegt en Itzhak de Laat mogen zondag wel terugkomen voor de 1000 meter. Beide Nederlanders bereikten vrijdag in de Canadese stad Montreal de kwartfinales op die afstand.

Knegt deed dat door in de series als eerste te eindigen, voor onder anderen de Rus Viktor An. De Laat kwam in zijn heat tot de tweede plaats en dat was ook genoeg voor deelname aan de kwartfinales.

Eerder kwalificeerde Knegt zich voor de halve finales op de 1500 meter. De Laat wist zowel op de 1500 als 500 meter uitschakeling niet te voorkomen.