Nieuws/Sport
1800097
Sport

Videoarbiter debuteert op WK in Rusland

caption

caption

De videoscheidsrechter debuteert al komende zomer op het WK in Rusland.

caption

caption

Het bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA heeft vrijdag tijdens een vergadering in de Colombiaanse hoofdstad Bogota ingestemd met het gebruik van videoarbitrage op de mondiale eindronde, meldde de Duitse bondsvoorzitter Reinhard Grindel via Twitter. Grindel zit namens de Europese bond UEFA in de zogeheten council van de FIFA.

De internationale spelregelcommissie IFAB had twee weken geleden de weg al vrijgemaakt voor het gebruik van videoarbitrage op het WK. Tests hebben uitgewezen dat dankzij de hulp van arbiters achter tv-schermen het aantal correcte beslissingen van de scheidsrechter op het veld stijgt van 93 naar 99 procent.

De IFAB, dat de spelregels bepaalt, gaf begin deze maand bonden en competities groen licht om permanent gebruik te gaan maken van het videosysteem. De afgelopen jaren is daarmee heel wat getest. De Nederlandse bond KNVB gold langs als pionier op het gebied van videoarbitrage. In het toernooi om de KNVB-beker wordt daar al een tijdje gebruik van gemaakt. De (hoge) kosten staan invoering in de eredivisie vooralsnog in de weg. In onder meer de Duitse en Italiaanse voetbalcompetitie wordt de videoscheidsrechter wel al volop ingezet.

De FIFA testte er vorig jaar al mee op het toernooi om de Confederations Cup. Het systeem bleek toen niet helemaal foutloos en leidde soms tot onduidelijkheid en lange onderbrekingen van een wedstrijd. ,,Videoscheidrechters zijn de toekomst van het voetbal'', zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino eerder al. De Zwitser is groot voorstander van gebruik van technische hulpmiddelen in het voetbal.