Sport/Schaatsen
1800394667
Schaatsen

Nederlandse schaatstop niet naar olympisch testevent in Peking

Remy de Wit

Remy de Wit

UTRECHT - De Nederlandse schaatstop laat het olympische testevent in Peking komende maand aan zich voorbijgaan. „Bij de commerciële topteams in Nederland bestond in deze fase van het olympisch seizoen geen animo om deel te nemen. Dat past niet in hun seizoensopbouw en er was onzekerheid over de coronamaatregelen”, laat de Nederlandse schaatsbond KNSB weten.

Remy de Wit

Remy de Wit

Nederland doet wel mee aan de wedstrijden in het tweede weekeinde van oktober. De KNSB vaardigt een team van negen junioren af. „Doel van de missie is dat de jonge schaatsers internationale ervaring opdoen én dat het begeleidingsteam de situatie ter plekke verkent met het oog op de Olympische Winterspelen van 2022”, legt de KNSB uit.

Grote waarde

Technisch directeur Remy de Wit heeft er alle begrip voor dat de Nederlandse topteams nu niet naar Peking afreizen. „Het is een vriendschappelijke wedstrijd, waarin voor onze toprijders niets op het spel staat.” Hij hecht echter wel grote waarde aan deze trip. „Het is immers onze enige kans om de olympische schaatsarena te verkennen.”

Het KNSB-team reist zondag af naar de Chinese hoofdstad. De equipe staat onder leiding van Peter Kolder, bondscoach junioren van de KNSB, die zelf van 2016 tot 2018 als trainer in China werkte. Het aantal buitenlandse teams dat naast Nederland aan de start verschijnt, is zeer beperkt. „Alleen China zelf en Zuid-Korea nemen deel”, zegt Kolder.

Vanwege de coronapandemie ging het gebruikelijke testevenement voor de Olympische Spelen, de WK afstanden, afgelopen seizoen niet door in Peking. Dat toernooi verhuisde destijds naar Heerenveen.

De KNSB heeft naar eigen zeggen lang getwijfeld over deelname. „Er was onzekerheid of de speciaal door de Chinezen aangewezen chartervlucht wel coronaveilig zou zijn. En de vrees bestond dat rijders bij een positieve testuitslag 21 dagen in volledige afzondering in een Chinees hotel zouden worden geplaatst.”

Aan lot overgeleverd

De KNSB kreeg dinsdag de bevestiging dat beide zaken in orde zijn. „Het vliegtuig is speciaal voor ons gereserveerd”, meldt De Wit. „En we hebben de garantie dat een rijder als hij positief test in Peking altijd begeleid mag worden door onze bondsarts. Wat ik niet wil, is dat onze jonge talenten daar iets vervelends overkomt en aan hun lot overgeleverd zijn. Die zorg is, in nauw overleg met de internationale schaatsunie ISU, weggenomen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop