Nieuws/Sport
1800529
Sport

FIFA beslist 13 juni over organisatie WK 2026

Gianni Infantino

Gianni Infantino

BOGOTA - De leden van de wereldvoetbalbond FIFA besluiten op 13 juni tijdens het congres in Moskou waar het WK van 2026 wordt gehouden.

Gianni Infantino

Gianni Infantino

Ze hebben de keuze uit Marokko en een gezamenlijke 'bid' van Canada, de Verenigde Staten en Mexico. ,,Er zijn geen andere kandidaten bij gekomen'', zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino na een bestuursvergadering in Colombia. "We gaan deze landen bezoeken en kijken of ze voldoen aan de eisen. Op het congres voorafgaand aan het WK in Rusland nemen we dan een beslissing.''

Als de twee kandidaten niet aan de voorwaarden voldoen, mogen ook landen uit Europa en Azië zich aanmelden. Deze continenten zijn momenteel uitgesloten omdat ze de komende twee WK's huisvesten.

Voor het eerst mogen de 211 landen die bij de FIFA zijn aangesloten bepalen waar de mondiale eindronde wordt gehouden. Voorheen deed een select groepje bestuursleden dat tijdens een geheime stemming. De FIFA wil met de sterk gewijzigde formule voorkomen dat de toewijzing van het WK opnieuw wordt omgeven door de geur van omkoping en corruptie, zoals in 2010 toen de WK's van 2018 en 2022 bij een schimmige stemming werden toegekend aan respectievelijk Rusland en Qatar. Mede daardoor is de vroegere FIFA-top, met Sepp Blatter als grote baas, inmiddels verdwenen.

De stemming is nu openbaar, wat betekent dat de FIFA de keuzes van alle landen openbaart. Aan het WK van 2026 mogen liefst 48 landen meedoen, zestien meer dan nu. Nog nooit werd het mondiale voetbaltoernooi verspreid over drie landen gehouden. Marokko hoopt na Zuid-Afrika (2010) als tweede Afrikaanse land het WK te mogen organiseren.