Sport/Schaatsen
1800840
Schaatsen

'Het wordt tijd voor fair play'

Schaatsers eisen verandering van de start

Kai Verbij

Kai Verbij

Een van de meest spectaculaire afstanden bij de World Cup-finale in Minsk wordt ongetwijfeld de 500 meter. De concurrentie is er moordend en nergens op de ranglijst zijn de verschillen zo klein. Het wordt steeds meer een spel van honderdsten en duizendsten van een seconde, waardoor ook de rol van het startschot onder een vergrootglas komt te liggen.

Kai Verbij

Kai Verbij

door Nick Tol & Lars van Soest

Om de wedstrijden in de toekomst zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, pleiten Dai Dai Ntab en Kai Verbij op dat vlak voor verandering.

De start in het schaatsen kent al decennialang dezelfde procedure. Het uitgestreken ready, gevolgd door een doodse stilte en dan de knal: pats! Maar is het wel eerlijk? Met name sprinters als Ntab en Verbij weten eigenlijk nooit waar ze aan toe zijn. "Bij atletiekwedstrijden is de procedure altijd hetzelfde. De starter hanteert telkens dezelfde flow: set, boem en weg zijn ze. Dat zouden we in het schaatsen ook zo moeten doen", stelt Ntab, die vandaag in actie komt op de kortste sprintafstand.

Formule 1-lampen

Of misschien gewoon rode lampen die aftellen en een voor een uitgaan, waarna ze op groen springen. Zoals in de Formule 1. "En dan gewoon een scheidsrechter langs de baan die puur kijkt of iemand vals start." Volgens ISU-voorzitter Dijkema heeft het startschot grote aandacht. "Als er betere alternatieven komen, zullen we zeker niet nalaten om die door te voeren. Wat we nu al doen, is het aanbieden van een jaarlijkse opleiding voor starters om de menselijke factor zo minimaal mogelijk te krijgen."

Natuurlijk, zo zegt Ntab, had hij niet twee keer voor het schot moeten bewegen bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Het was zijn eigen fout dat hij daardoor de Winterspelen miste. Maar hoe vaker de tweevoudig Nederlands kampioen op de 500 meter terugdacht aan die rampzalige woensdag in de laatste week van 2017, hoe vaker hem het gevoel van onrecht bekroop. Waarom staat er elk weekeinde een andere starter langs de kant? En waarom hanteren die allemaal een ietwat andere wachttijd? Sterker nog: waarom doet dezelfde starter het op één avond telkens weer net even anders?

Inconsequent

Ntab geeft starter Jan Zwier met enige tegenzin als voorbeeld. "Nogmaals, ik had me gewoon aan de regels moeten houden. Alleen ik zag tijdens het OKT gewoon verschil in hoe hij startte vergeleken met de wereldbekerwedstrijden daarvoor. En zelfs op die avond was hij inconsequent. Bij Jan Smeekens was hij bijvoorbeeld heel snel."

Smeekens maakt zich er zelf niet al te druk om. "Ik heb er nog nooit over nagedacht", zegt de wereldkampioen op de 500 meter. "Er zit inderdaad wel altijd veel verschil tussen. Ik vind het niet achterhaald, maar het zou wel nauwkeuriger kunnen. Ik sta uiteraard open voor verbetering."

Mensenwerk

Ntab is de eerste om te erkennen dat starten mensenwerk is. De oplossing moet daarom ook niet bij de starters zelf worden gezocht, is hij van mening. "Ik neem Zwier nu als voorbeeld, maar het gaat vooral om de organisatie. Die moet zeggen: we gaan het anders doen. Als je fair play wilt, moet je hiernaar kijken. Er zijn echt heel weinig redenen om hier niets aan te doen."

Ploeggenoot Verbij, die in Minsk ook de 1000 meter rijdt, is het roerend met Ntab eens. "De huidige manier is oud en achterhaald. Dai Dai ging nu niet naar de Olympisch Spelen en misschien heeft Nederland daardoor wel een gouden medaille misgelopen. Het kan en moet gewoon eerlijker."