Sport/Schaatsen
1801450
Schaatsen

Stralende Nuis: 'Ik pak 'm gewoon!'

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis zette zaterdag de kroon op een bijzonder seizoen. De Nederlander was in Minsk weer eens de sterkste op de 1000 meter en veroverde daarmee de zege in het eindklassement.

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis

"De kers op de taart noemen ze dit, toch?", straalde de tweevoudig olympisch kampioen. "Deze overwinning was echt tegen mijn verwachtingen in. Ik ging best wel lekker en zou deze wedstrijd puur gebruiken om even mijn materiaal te testen. Totdat ik een paar dagen geleden een beetje ziek werd. Ik dacht nog: zal je net zien, loopt het straks met een tegenvaller af. Maar niets is minder waar. Ik pak hem gewoon!"

Lees ook:

- Nuis slaat dubbelslag - Leenstra wint 1000 meter in Minsk - Nederlands podium op 500 meter

Nuis kwam pas een dag voor de finale aan in Minsk. Toch was het volgens de rijder van Lotto-Jumbo niet moeilijk om zich op te laden voor de laatste wedstrijd van het seizoen. “Natuurlijk heb je wel minder spanning dan voor de Olympische Spelen, maar ik sta altijd supergemotiveerd aan de start en blijf tot het einde gas geven. Ik heb wel op de automatische piloot gereden. Blijkbaar is dat genoeg. Dat is echt kicken, dat geeft zoveel voldoening.”

'Superlekker'

De omstandigheden waren zwaar. “Het ijs is gewoon niet snel”, verduidelijkte Nuis. “Ik heb als enige een rondje 25,1 gereden. Ja, dan win je gewoon. Super-, superlekker.”

Het seizoen zit er nu op, maar Nuis heeft nog geen vakantie. “Ik ga deze maand nog naar Zweden om het wereldsnelheidsrecord te verbreken. Dat wordt ook weer supergaaf.”