Nieuws/Sport
1802463
Sport

'Maar over het algemeen is dit een geweldig resultaat'

Vergeer over zeven medailles: 'Er zat nog meer in'

Esther Vergeer (midden).

Esther Vergeer (midden).

Esther Vergeer noemt de zeven door Nederland behaalde medailles bij de Paralympische Spelen een geweldig resultaat. Het aantal had echter nog hoger uit kunnen vallen, besefte de chef de mission van TeamNL op de slotdag van het evenement in Pyeongchang.

Esther Vergeer (midden).

Esther Vergeer (midden).

"Vooraf hadden we vijf medailles als ondergrens gesteld. We hebben er hier zeven gewonnen, dus dat geeft een goed gevoel", aldus Vergeer. "We hebben ook gezien hoe dicht we in de buurt van nog meer medailles waren. Er zat nog meer in en we balen er ook van dat dit niet is gelukt. Maar over het algemeen is dit een geweldig resultaat."

Parasnowboardster Bibian Mentel behaalde twee keer goud en zitskiër Jeroen Kampschreur eenmaal. De zilveren plakken kwamen op naam van parasnowboarders Lisa Bunschoten en Chris Vos en zitskiester Linda van Impelen. Bunschoten behaalde ook nog brons.

Blijven investeren

"Dit is voor de Nederlandse Ski Vereniging heel gaaf", aldus Vergeer. "Zij bewijzen hiermee dat alle energie en het geld dat ze in het alpineskiën en snowboarden hebben gestopt, dit kan opleveren. Ik hoop dat we de komende jaren in winter- en zomersporten kunnen blijven investeren. Want als we nu achteroverleunen, stort het weer in." De mogelijkheden om in andere paralympische wintersporten Nederlandse atleten aan de start te krijgen, is volgens Vergeer ook een belangrijk punt voor de toekomst.

Voor Vergeer was het haar debuut als chef de mission. "Als atleet heb ik aan vier Spelen mee gedaan, maar ik heb me nooit gerealiseerd wat er allemaal bij komt kijken in de organisatie. Ik ben er trots op hoe we dit met elkaar tot een succes hebben gebracht", zei ze.