Sport/Darts
1806930910
Darts

’Op naar de doping’

Michael van Gerwen naar finale WK darts

Michael van Gerwen weer naar de finale.

Michael van Gerwen weer naar de finale.

LONDEN - Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de finale van het WK darts. De titelverdediger won met 6-3 van Nathan Aspinall in de halve finale en moet het in de eindstrijd op 1 januari opnemen tegen Peter Wright.

Michael van Gerwen weer naar de finale.

Michael van Gerwen weer naar de finale.

’Mighty Mike’ won de eerste set met 3-2, maar het kostte pijn en moeite. Aspinall pakte een kansje (setdart) niet in de vijfde leg, terwijl Van Gerwen dat uiteindelijk wel deed: 1-0. En dat was meteen een goed begin, want ’The Asp’ begon de set.

In de tweede set, die Van Gerwen dus begon, werd de Nederlander echter weer meteen gebroken. Aspinall was zeker niet van plan om het Van Gerwen cadeau te geven, want het werd ’gewoon’ 1-1 in sets.

Vizier

De Brit ging ongestoord door en had kansen om Mighty Mike te breaken, maar miste daar drie pijlen op. De twee ’kemphanen’ gingen gelijk op, waardoor het aankwam op de vijfde leg, die Aspinall mocht beginnen. Maar ’The Asp’ gooide zijn tripple niet, waardoor Van Gerwen aan één dubbel genoeg had: 2-1 in sets voor de Nederlander.

In de vierde set ging het ’met de legs mee’, waarbij allebei de darters het vizier niet helemaal op scherp hadden. Weer kwam het aan op een vijfde leg. ’The Asp’ brak Van Gerwen en pakte heel knap de set: 2-2.

Zenuwslopend

In een zenuwslopende vijfde set, waar het weer aankwam op een vijfde leg, pakte Van Gerwen de set. Aspinall miste een setpijl op ’tops’ en ’Mighty Mike’ greep wel zijn kans: 3-2.

De darter uit Vlijmen brak in de daaropvolgende set de Brit wel. Van Gerwen pakte de set dan ook eindelijk eens met een groot verschil: 3-0. De Nederlander nam ook afstand in de setstanden: 4-2.

Veerkracht

Maar de Brit liet zien ook veerkracht te beschikken, want ’The Asp’ pakte gewoon de set daarop met 3-0. De pauze werd ingegaan met een tussenstand van 4-3 voor Van Gerwen.

De achtste set ging van links naar rechts. Bij 2-1 voor Van Gerwen kregen beide meerdere legpijlen, maar er gingen er verscheidene mis. Totdat Aspinall het zat was: 2-2. En wéér een vijfde leg dus. Maar de wereldkampioen liet toen zien waarom hij de regerend kampioen is. De leg en de set pakte hij uiteindelijk toch: 5-3. Het bleek de beslissing in de wedstrijd.

Unieke eindstrijd

In de negende set had hij nog maar weinig van Aspinall te duchten. Met 3-1 in de set en in totaal 6-3 plaatste hij zich weer voor de finale. De drievoudig wereldkampioen gaat op 1 januari op voor zijn vierde WK-titel, als hij het opneemt tegen Wright. In 2014 speelden de twee ook tegen elkaar in de finale, toen won ’Mighty Mike’ met 7-4.

Voor Van Gerwen, die zijn vijfde finale gaat spelen, kan het een unieke eindstrijd winnen, want hij prolongeerde nog nooit zijn WK-titel.

Reactie Van Gerwen

Van Gerwen won dus met 6-3 van Aspinall, maar erg tevreden was hij desondanks niet. „Het was zeker niet groots. Ik heb niet kunnen laten zien wat ik kan. En ja, daar baal ik van”, vertelde hij na afloop tegen RTL 7.

„Ik win de de legs wel, de dubbels gaan erin bij de belangrijke legs. Het is meer een concentratieprobleem. Ik weet waartoe ik in staat ben.”

’Mighty Mike’ gooide in 39 legs maar drie 180’ers. „Het was niet scherp, het moet beter. Te veel scores zonder triple, terwijl ik hem onder druk moet zetten. Dat mag niet op dit WK. Al win ik met m’n B-spel wel gewoon mijn wedstrijden. Kan je nagaan wat er gebeurt als ik wél m’n beste spel laat zien, dan hebben ze echt een probleem”, zei Van Gerwen weer vol bravoure.

Over zijn opponent in de finale, Wright, is hij kort maar krachtig. „Hij gooit niet graag finales tegen mij. Peter heeft al vaak pijlen gehad om de wedstrijd uit te gooien, maar die wist hij dan steeds niet te benutten. Meestal is hij de runner-up in finales tegen mij.”

„Hij kan beter op mijn spel letten dan andersom. 1 januari moet ik er staan. Nu op naar de doping”, doelend op de dopingcontrole.