Sport/Wielrennen
1809280
Wielrennen

Papendal wil ook BMX-toernooi naar Nederland halen

'Drenthe en Groningen krijgen WK in schoot geworpen'

Chantal Blaak kroonde zich vorig jaar in het Noorse Bergen tot wereldkampioen.

Chantal Blaak kroonde zich vorig jaar in het Noorse Bergen tot wereldkampioen.

De WK wielrennen keren mogelijk sneller dan verwacht terug in Nederland. De UCI is voornemens om al in 2020 naar Drenthe en Groningen te komen.

Chantal Blaak kroonde zich vorig jaar in het Noorse Bergen tot wereldkampioen.

Chantal Blaak kroonde zich vorig jaar in het Noorse Bergen tot wereldkampioen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de tweede noordelijke provincies de mondiale eindstrijd in 2023 zouden organiseren. Vicenza en Venetië hebben hun kandidaatschap in het diepst geheim echter ingeleverd, waardoor het bezoek aan Nederland mogelijk met drie jaar wordt vervroegd. Het zou de Italiaanse steden ontbreken aan politiek en maatschappelijk draagvlak.

De Nederlandse organisatie werd in februari benaderd door de UCI en is inmiddels druk bezig met een haalbaarheidsonderzoek. "We hadden alle tijd voor onze onderzoeken, omdat we met 2023 bezig waren. Tot het verzoek van de UCI kwam", aldus voormalig schaatsster en ambassadrice Renate Groenewold.

"Alles is nu in een stroomversnelling geraakt. We onderzoeken nu of er politiek draagvlak is en het financieel haalbaar is.'' Volgens Groenewold is er ruim 15 miljoen euro nodig om de mondiale wielerkampioenschappen te kunnen organiseren in de provincies Groningen en Drenthe.

De provincies zouden gezamenlijk 10 miljoen euro moeten ophoesten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet naar verwachting zo'n 2,5 miljoen euro uitkeren. De resterende 3 miljoen euro zouden uit het bedrijfsleven moeten komen. Begin april wordt de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek verwacht. 

"We gaan de komende maanden alles op alles zetten om te onderzoeken of het haalbaar is", aldus Groenewold, die wijst op het debacle bij de WK vorig jaar in Bergen. De organisatie daar bleef met een miljoenenverlies zitten. "We moeten leren van voorgaande evenementen van zulke omvang. Als stichting kunnen wij zo'n grote organisatie niet op ons nemen, daar schakelen we een partner voor in die dit vaker heeft gedaan."

De UCI wil in de tweede helft van dit jaar weten of de noordelijke provincies de organisatie op zich kunnen nemen. Zelf heeft de 41-jarige Groningse een positief gevoel. "Ik zie dit als een enorme kans en voel me ook gevleid dat we door de UCI zijn gevraagd. Dat is een teken dat we hier in Nederland op fietsgebied voorlopen op de rest van de wereld. Je hebt grote sportevenementen nodig om de bevolking in beweging te krijgen en zo'n WK kan enorm veel teweeg brengen in het Noorden."

Mochten de WK daadwerkelijk (voor de zevende keer) naar Nederland komen, dan kan 2020 een echt Nederlands wielerjaar worden. Utrecht en Brabant zijn al een tijdje voornemens om de start van de Vuelta te organiseren. De WK wielrennen vonden in 2012 voor het laatst in Nederland plaats. Phillipe Gilbert en Marianne Vos gingen in Limburg aan de haal met de regenboogtrui.

Ook het WK BMX komt mogelijk naar Nederland. Topsportcentrum Papendal wil het toernooi naar Arnhem halen.