Sport/Wielrennen
18098125
Wielrennen

Viervoudig Tourwinnaar aan de slag bij Team Israel Start-Up Nation

Chris Froome verruilt Team Ineos aan eind van het seizoen voor Israëlische wielerploeg

Chris Froome

Chris Froome

De wegen van Chris Froome en wielerploeg Team Ineos scheiden aan het eind van het seizoen. De Britse wielerploeg heeft bevestigd het aflopende contract met de viervoudig Tour-winnaar niet te verlengen.

Chris Froome

Chris Froome

Het contract van Froome loopt af in december en er is besloten om de Brit geen nieuw contract te geven, zo laat Team Ineos weten in een officieel statement. „We brengen dit nieuws eerder dan verwacht naar buiten om een einde te maken aan alle speculaties en zodat wij ons volledig kunnen focussen op aankomend seizoen”, aldus Dave Brailsford, algemeen directeur van de Britse wielerploeg.

Brailsford kijkt terug op een succesvolle samenwerking met Froome. „Hij is een groot kampioen en wij hebben samen mooie dingen meegemaakt, maar ik geloof erin dat dit het juiste besluit is voor het team en voor Chris zelf. Begrijpelijkerwijs, ook gezien zijn prestaties van de afgelopen jaren, wil hij de enige kopman zijn in het team. Dit kunnen wij hem op dit moment niet garanderen. Elders zou hij die status wel kunnen krijgen.”, zegt Brailsford, die naast Froome in Egan Bernal en Geraint Thomas nog twee andere Tour-winnaars in de gelederen heeft.

„Ik heb een fenomenale tijd gehad bij het team en we hebben samen ontzettend veel bereikt. Ik zal alle herinneringen koesteren”, reageert Froome. „Ik kijk uit naar een nieuwe uitdaging nu ik een nieuwe fase van mijn carrière tegemoet ga. Maar voor nu focus ik mij volledig op een vijfde zege in de Tour de France met Team Ineos.” De Ronde van Frankrijk werd uitgesteld vanwege het coronavirus, maar staat nu voor 29 augustus tot en met 20 september op de planning. Dan zal Froome, die voor het laatst in 2017 de Tour won, opnieuw proberen het geel naar huis te rijden.

Team Israel Start-Up Nation

Inmiddels is ook al bekend waar de toekomst van Froome ligt. De 35-jarige renner verbindt zich voor meerdere jaren aan Team Israel Start-Up Nation, het team waar sprinter André Greipel zich afgelopen jaar ook al aan verbond. Het is een nieuwe wielerploeg die dit jaar de licentie van Katoesja voor de UCI WorldTour heeft overgenomen en in handen is van de steenrijke investeerder Sylvan Adams.

„Dit is een historisch moment”, jubelt Adams. „We zijn heel trots. Chris is de beste renner van zijn generatie. Hij zal de kopman zijn in de Tour en de grote rondes. We willen samen geschiedenis schrijven en zorgen dat Froome misschien wel gezien gaat worden als de beste renner ooit.”

Froome zegt uit te kijken naar waarschijnlijk de laatste ploeg uit zijn loopbaan. „De impact van Israel Start-Up Nation op de sport is aan het toenemen. Ik heb het gevoel dat we samen geweldige dingen kunnen bereiken”.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd