Nieuws/Sport
1811018
Sport

'Ik voel me wel thuis bij die tactiek'

De Vrij ziet vijfmansverdediging wel zitten

Stefan de Vrij speelde tot dusver 33 interlands.

Stefan de Vrij speelde tot dusver 33 interlands.

Na een periode van ruim twee jaar waarin hij slechts drie interlands speelde, is Stefan de Vrij weer terug bij het Nederlands elftal. Waarschijnlijk sterker dan ooit, zegt de verdediger van Lazio. En misschien wel in de vorm van zijn leven.

Stefan de Vrij speelde tot dusver 33 interlands.

Stefan de Vrij speelde tot dusver 33 interlands.

"Ik speel goed, mag ik wel zeggen. Ik kan me ook niet herinneren dat ik ooit in deze periode van het seizoen al 35 duels heb gespeeld."

Wat als zijn lichaam hem de afgelopen jaren niet zo vaak in de steek had gelaten? Dan was waarschijnlijk niet Ryan Babel (46 interlands), maar De Vrij (33 interlands) de meest ervaren international van het Oranje van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman geweest. "Ik ben er de laatste tijd veel te vaak niet bij geweest", erkent de 26-jarige verdediger.

De Vrij was eigenlijk al geblesseerd toen hij op 6 september 2015 met Oranje aan de mislukte uitwedstrijd tegen Turkije (0-3) in de EK-kwalificatie begon. Vlak voor rust ging het echt niet meer. "Die knieblessure heeft me een jaar gekost. En daarna was er ook vaak iets als Oranje bijeen kwam. Een voetblessure en vorig jaar weer een liesblessure. Maar nu gaat het gelukkig goed."

Bondscoach Ronald Koeman

Bondscoach Ronald Koeman

Zo goed dat Lazio zijn aflopende contract graag wil verlengen. De Vrij heeft de onderhandelingen echter al afgebroken en vertrekt komende zomer uit Rome. Hij wil hogerop en gaat naar Internazionale, zeggen Italiaanse journalisten. "Ze zeggen zo veel, maar ik ben hier bij Oranje en praat dus alleen maar over Oranje."

Het lijkt er op dat het Nederlands elftal met vijf verdedigers gaat experimenteren in de komende oefeninterlands tegen Engeland en Europees kampioen Portugal. In dat systeem groeide De Vrij vier jaar geleden in Brazilië uit tot beste verdediger van het WK. "En bij Lazio voetballen we ook zo. Dus ik voel me wel thuis bij die tactiek."

Thuis voelt hij zich ook bij Koeman, de trainer onder wie hij bij Feyenoord al voetbalde. En ook de coach die hem daar de aanvoerdersband ontnam omdat Koeman spits Graziano Pellè nog belangrijker wilde maken. "Ik ken Koeman als een goede trainer die tactisch erg sterk is. En ach, met iedereen kan je wel eens een akkefietje hebben", stelt De Vrij, die nu ook kans maakt om één van de drie nieuwe aanvoerders van Oranje te worden. "Heeft Virgil van Dijk gezegd dat het aanvoerderschap voor hem een droom zou zijn? Dat is niet zo raar toch? Dat geldt denk ik voor iedere voetballer. Dus ook voor mij."