Nieuws/Sport
1813283
Sport

Limburgse club slaat terug in soap rond hoofdtrainer

'Oliseh behandelde spelers bij Fortuna als honden'

Sunday Oliseh in een van zijn laatste duels als coach van Fortuna.

Sunday Oliseh in een van zijn laatste duels als coach van Fortuna.

De leiding van Fortuna Sittard heeft keihard teruggeslagen richting de op non-actief gezette trainer Sunday Oliseh.

Sunday Oliseh in een van zijn laatste duels als coach van Fortuna.

Sunday Oliseh in een van zijn laatste duels als coach van Fortuna.

Volgens de advocaat van de Limburgse club, die kans maakt te promoveren naar de Eredivisie, kan de oud-Ajacied op geen enkele wijze terugkeren in Sittard wegens fysieke bedreigingen en zware terreur richting zijn spelers, de staf en andere werknemers van Fortuna.

In een van de aangedragen verklaringen blijkt dat spelers vonden dat ze 'als honden worden behandeld'. Verzorger Marco Lemmens verklaart door Oliseh bij de keel te zijn gegrepen en moest de oud-international smeken om hem los te laten. "Dat deed hij niet. Ik moest hem nogmaals vragen mij los te laten", aldus Lemmens.

Lees ook op telesport.nl:

- Oliseh: 'Zwart geld circuit bij Fortuna'

Er heerste in de hele selectie een sfeer van intimidatie en bedreigingen. Keeperstrainer Sieb Dijkstra werd uitgedaagd door Oliseh om met hem te gaan vechten, wat Dijkstra weigerde. Fortuna-doelman Santos beklaagde zich bij clubeigenaar Isitan Gün, omdat Oliseh hem ten overstaan van de hele ploeg had beschuldigd van matchfixing.

De advocaat van Fortuna: "Er heerste een totale angstcultuur. Hij schold de directeur voetbalzaken Aztopal uit voor 'puta madre' (hoerenzoon) en wenste met niemand te communiceren. We hebben geprobeerd met een mediator naar een oplossing te zoeken, maar daar wilde Oliseh niet aan meewerken. Hij verscheen niet."

Incidenten

Op 3 februari gaf Fortuna Oliseh een laatste waarschuwing. Hij werd gesommeerd zijn gedrag te verbeteren, maar incidenten bleven zich opstapelen. Drie werknemers verlieten eerder al de club, onder wie Fortuna-icoon Tiny Ruys, omdat ze niet langer door één deur konden met de trainer.

Volgens Oliseh waren er binnen het elftal geen klachten over hem, maar namens de spelersraad heeft aanvoerder Per Schuurs verklaard dat na het vertrek van Oliseh de sfeer aanzienlijk is verbeterd bij zijn club en in de selectie.

Grote vis

Fortuna betreurt de terreur door Oliseh, die ook bij zijn vorige clubs maar kortstondig trainer was. "We haalden een grote vis binnen en over de prestaties waren we ook zeker tevreden. Waar het ons om gaat, is dat er structureel wangedrag plaats had. Er is een verstoorde arbeidsrelatie."

Fortuna stelt bovendien dat de beschuldigingen van Oliseh met betrekking tot zwarte betalingen onterecht zijn en stelt dat een accountantsverklaring dat kan bewijzen. De ex-international heeft geen enkele zelfreflectie, vinden de Limburgers, en ze zijn niet van plan hem financieel tegemoet te komen.

Oliseh wil uitbetaling van zijn contract tot volgend jaar (114.000 euro netto) plus bonussen en een ton bij promotie naar de Eredivisie, zoals hij zou zijn overeengekomen.

De betogen van de advocaten duren uren. Al die tijd zit Oliseh met een lange overjas en de kraag omhoog met zijn hoofd te schudden en laat hij met mimiek bij elke aantijging merken het niet eens te zijn met de advocaat van Fortuna.