Sport/Wielrennen
1814477479
Wielrennen

Nederlanders spelen geen rol van betekenis

IJzersterke Tobias Foss verovert verrassend goud bij WK tijdrijden

Tobias Foss in actie.

Tobias Foss in actie.

Een ijzersterke Tobias Foss heeft voor een gigantische verrassing gezorgd door op knappe wijze de wereldtitel tijdrijden te veroveren. In het Australische Wollongong snelde de 25-jarige Noor die in teamverband voor Jumbo-Visma rijdt na ruim 34 kilometer in een tijd van 40:02.78 naar het goud. Hij is de eerste Noor ooit die deze titel heeft veroverd.

Tobias Foss in actie.

Tobias Foss in actie.

Lange tijd leek Stefan Kung het goud te veroveren, maar in het laatste deel van de race was Foss gigantische snel en won hij tijd op zijn concurrent. De tijd van Kung was wel genoeg voor het zilver. De Belg Remco Evenepoel complementeerde het podium.

Foss wist amper wat hem overkwam. „Ik bevind me in een soort droom. Ik geloof het niet”, stamelde de Noor, die met Jumbo als voorbereiding wedstrijden in Canada (Québec, Montréal) had gereden. „De benen waren goed en ik wist sowieso dat het met de vorm ook wel goed zat. Maar dit is meer dan ik ooit had durven dromen. Ook niet toen ik op de ’hotseat’ zat. Ik ben niet de renner met het meeste zelfvertrouwen. Ik wist alleen dat ik alles had gegeven.”

De regenboogtrui was wel het laatste dat hij had gedacht mee te nemen uit Wollongong, een kustplaats onder Sydney. „Als ik in de top 10 was geëindigd was ik heel tevreden geweest. Ik droomde van de top 5.”

Ganna stelt teleur

Fillipo Ganna, die de afgelopen twee edities van de WK tijdrijden op zijn naam schreef, kende een uiterst moeilijke dag. Al voor het tweede meetpunt werd duidelijk dat de Italiaanse specialist het heel zwaar had. Hij werd uiteindelijk slechts zevende.

Daan Hoole was de eerste Nederlander die van start mocht. De renner van Trek-Segafredo kende geen vlekkeloze voorbereiding richting de WK en dat werd al snel duidelijk. Hij kon geen potten breken en werd 23e. Ook Bauke Mollema hoopte in de buurt van een podiumplek te komen, maar ook hij kon geen rol van betekenis spelen. Hij werd onderweg zelfs ingehaald door Kung en eindigde als 25e.

Mollema heeft geen verklaring voor matige WK-tijdrit

Mollema kan niet verklaren waarom hij er zondag in de individuele tijdrit op de WK wielrennen niet aan te pas kwam. De Groninger werd slechts 25e, op ruime afstand van winnaar Tobias Foss uit Noorwegen. „Dit was een slechte tijdrit. Het viel heel erg tegen”, vertelde Mollema, die afgelopen zomer voor het eerst in zijn loopbaan Nederlands kampioen was geworden op de discipline.

Hij kon in het Australische Wollongong voor de camera van de NOS niet uitleggen wat er verkeerd was gegaan. „Ik weet het niet. Ik voelde me de hele week goed hier, heb ook goed getraind op de tijdritfiets met goede wattages. En ook voor de start was het gevoel goed.”

Eenmaal een tijdje onderweg merkte Mollema dat hij na bochten niet meer goed kon versnellen. En toen kwam ook nog de anderhalve minuut na hem gestarte Zwitser Stefan Küng voorbij, de latere nummer 2. „Maar ik had al lang aan mijn wattages gezien dat het niet goed zat. Ik weet niet hoe het komt. Ik heb er alles aan gedaan.”

Daan Hoole eindigde nog twee plaatsen voor Mollema. „Het was lastig, ik had geen superbenen. Ik ben met een goed tempo gestart, maar kon het niet volhouden. Het werd slordig. Dit was wat ik in me had”, vertelde de jonge ploeggenoot van Mollema bij Trek-Segafredo bij de NOS.

Dumoulin

Tom Dumoulin is niet van de partij in Australië. De Nederlandse specialist hoopte tijdens dit WK wielrennen in het Australische Wollongong afscheid te nemen met een laatste wereldtitel tijdrijden, maar de Maastrichtenaar kon het niet meer opbrengen om zich andermaal op te laden. De 31-jarige Nederlander pakte in 2017 WK-goud op zijn geliefde discipline en een jaar later zilver.

Wout van Aert, die in 2021 nog het zilver pakte op dit onderdeel bij de WK, verscheen niet aan de start. De Belg zet alles op alles op de wegrit en besloot daarom de tijdrit over te slaan.

Eerder op de dag was er Nederlands succes Down Under. Ellen van Dijk veroverde bij de vrouwen de wereldtitel.