Nieuws/Sport
1814803874
Sport

Opgeluchte Joost Luiten niet onder het mes: ’Snelle operatie was onverstandig geweest’

Joost Luiten

Joost Luiten

BLEISWIJK - Joost Luiten is opgelucht, nu een spoedoperatie aan zijn darmen niet nodig is. Dat heeft zijn huisarts na overleg met een chirurg in Nederland de topgolfer verzekerd.

Joost Luiten

Joost Luiten

„De kans is namelijk groot dat het lichaam de darmklachten zelf gaat oplossen. Ik heb wel wat pijn, maar geen koorts, hoge bloeddruk of rare bloedwaardes, dus we gaan nu eerst aankijken hoe het zich ontwikkelt”, schrijft Luiten op zijn website.

Luiten raakte zaterdag in lichte paniek tijdens het Tenerife Open. Hij consulteerde daar een arts omdat de pijn in zijn buik steeds heftiger werd. Hij was door de buikklachten ook niet meer in staat te spelen en zegde af voor de laatste ronde van het toernooi. De Spaanse arts constateerde uitstulpingen van de dikke darm met verdraaiingen en adviseerde de Nederlandse prof om zich meteen te laten opereren.

Luiten verstond de man slecht en durfde de operatie niet aan. Hij kon via een privévlucht van zijn sponsor snel terug naar Nederland en ging maandagochtend meteen naar zijn huisarts. „Wat de chirurg op Tenerife aangaf, klopte. Er is iets niet in orde met de uitstulpingen van mijn dikke darm, door een verdraaiing gaat er iets mis met de bloedtoevoer. Maar waar die arts op Tenerife meteen wilde opereren, zei mijn huisarts na overleg met een chirurg in Nederland dat halsoverkop een operatie heel onverstandig zou zijn.”

In paniek

Luiten, zesvoudig toernooiwinnaar op de Europese Tour, sprak van een flinke opluchting. „Ik ben heel blij dat ik het advies van die chirurg op Tenerife niet heb opgevolgd. Als zo’n man die nauwelijks Engels spreekt via een tolk aangeeft dat een snelle operatie echt nodig is, raak je toch een beetje in paniek. Gelukkig lig ik nu niet in een ziekenhuis op Tenerife te herstellen van een operatie, maar thuis op de bank.”