Nieuws/Sport
1817053
Sport

Tegenslag voor Michel Butter

Michel Butter

Michel Butter

Marathontopper Michel Butter mag vier weken niet lopen. De 32-jarige atleet uit Castricum bleek na onderzoek een stressreactie in zijn linkerheup te hebben. Daardoor kan hij niet deelnemen aan de Wereldkampioenschappen halve marathon die zaterdag in Valencia worden gehouden.

Michel Butter

Michel Butter

De eerste signalen van de blessure dienden zich ruim een maand geleden aan, vertelt Butter’s trainer-coach Guido Hartensveld: "Na de 3000 meter bij de Nederlandse indoorkampioenschappen in Apeldoorn kampte Michel op de maandagochtend erna met stijfheid in de linker lies. Nadat we de donderdag daarop vertrokken voor een trainingskamp in Murcia, hebben we het daar de eerste week rustig aan gedaan. De stijfheid in de lies bleef echter voortduren. We hebben vervolgens de Nederlandse Crosskampioenschappen (11 maart, red.) geskipt en consulteerden we sportarts Petra Groenenboom van Topsportgeneeskunde in Ede. Die constateerde een stressreactie in de linker heup. We zijn er gelukkig vroeg bij. Als je er lang mee rondloopt riskeer je een stressfractuur. Die had Michel in zijn rechter heup bij de WK Atletiek van Moskou in 2013.”

Butter zelf: ,,In deze periode wilde ik een stapje dichter bij de Europese top komen. Nu is het een stapje achteruit.” Hartensveld: "De WK halve marathon was geen doel op zich, maar wel een belangrijke internationale wedstrijd op een snel parkoers, waar Michel zich zelf wilde meten.”

Blik op Berlijn

Over een kleine vijf maanden, op zondag 12 augustus is de marathon tijdens de Europese atletiekkampioenschappen in Berlijn. Hartensveld vindt het nog te vroeg daarover conclusies te trekken: "Het is een tegenslag in de voorbereiding op Berlijn. Als Michel over vier weken bij de controle weer mag gaan lopen start je met minutenloopjes, en zit je niet opeens weer op 200 trainingskilometers per week.”

In de week voor de NK Indoor, op zondag 11 februari veroverde Butter in Schoorl nog de nationale titel van de 10 kilometer op de weg. Eind vorig jaar baarde hij opzien door in de prestigieuze marathon van New York geruime tijd gedurfd mee te lopen in de kopgroep, en zelfs even de leiding te nemen. Butter liep in 2012 zijn persoonlijk record van 2.09.58. Daarmee behoort hij tot een illuster kwartet Nederlanders dat ooit onder de magische grens van 2.10 liep: Nederlands recordhouder Abdi Nageeye (2.08.16) en oud-recordhouders Kamiel Maase en Gerard Nijboer.