1818434
Wielrennen

Nederlandse Tourgeschiedenis compleet

Dylan Groenewegen wint in de laatste touretappe in 2017.

Dylan Groenewegen wint in de laatste touretappe in 2017.

In liefst drie delen is de boekenreeks ‘Als je de Tour niet hebt gereden…’ het meest complete overzicht van de Nederlandse geschiedenis in ’s werelds belangrijkste wielerwedstrijd.

Dylan Groenewegen wint in de laatste touretappe in 2017.

Dylan Groenewegen wint in de laatste touretappe in 2017.

Met liefst 251 uitgebreide rennersbiografieën heeft auteur Fred van Slogteren alle Nederlandse Tourdeelnemers in beeld gebracht. Liefst 5,5 jaar heeft hij aan dit project gewerkt.

Natuurlijk komen de Tourzeges van Jan Janssen (1968) en Joop Zoetemelk (1980) uitgebreid aan bod. Net zoals alle andere Nederlandse successen en opvallende prestaties. Maar ook alle Nederlanders die in dienst reden van kopmannen en zelf vrij anoniem over de Franse wegen koersten. Ooit waren ze de held van hun dorp of stad omdat ze op de startlijst stonden van de Tour de France, de wielerkoers aller wielerkoersen. Hoe zeer dat ook onder wielrenners telt, wordt bewezen door het feit dat al die anderen, die van de Tour droomden maar hem niet hebben gereden, hun eigen wielerprestaties vaak relativeren met de woorden: ''Als je de Tour niet hebt gereden, ben je niet echt wielrenner geweest!''

Opvallend is dat liefst 71 van de Nederlandse Tourrenners uit Noord-Brabant komen. Van de 251 beschreven renners zijn er 69 niet meer in leven. Wie de boeken achter elkaar leest, krijgt een uitstekend beeld van de ontwikkeling die de Tour de France in tachtig jaar heeft doorgemaakt heeft doorgemaakt. Hoe het Nederlandse professionele wielrennen zich in die periode heeft ontwikkeld en hoe de Nederlandse beroepswielrenner van eenvoudige boerenzonen en volkse stadsjongens met nauwelijks schoolopleiding zijn veranderd in veelal hoogopgeleide professionals die precies weten wat ze willen en hoe dat te bereiken. De drie boeken geven zo een uitstekend maatschappelijk en sociologisch inzicht in een beroepsgroep. De drie delen zijn via de boekhandel verkrijgbaar.