Sport/Voetbal
1824422339
Voetbal

AZ met record ronde verder

Calvin Stengs heeft de score geopend.

Calvin Stengs heeft de score geopend.

AZ nadert het hoofdtoernooi van de Europa League. In Den Haag rekenden de Noord-Hollanders af met FC Mariupol: 4-0. AZ vestigde een record. De Alkmaarders hielden wéér de nul. Nooit eerder hield een Nederlandse Eredivisie-club in de eerste zes wedstrijden van het seizoen het doel schoon.

Calvin Stengs heeft de score geopend.

Calvin Stengs heeft de score geopend.

AZ trad aan in het stadion van ADO, omdat het eigen onderkomen afgelopen zaterdag gedeeltelijk instortte. AZ moest in allerijl een ander stadion zoeken voor de terugwedstrijd met Mariupol, en kon terecht in Den Haag.

Na de 0-0 in Oekraïne leek het terugduel voor de Alkmaarders nog een lastige aangelegenheid te kunnen worden, maar niets bleek minder waar. Dankzij treffers van Calvin Stengs en Thomas Ouwejan leidde de ploeg van trainer Arne Slot bij de rust al met 2-0.

.

Stengs opent de score.

Stengs opent de score.

In de tweede helft zorgde Stijn Wuytens voor de definitieve nekslag van de opponent. De ervaren verdediger kopte raak uit een hoekschop van Stengs, die ook bij de 2-0 de assist gaf. In de slotminuut maakte AZ nog een doelpunt. Een voorzet van Owen Wijndal werd door Serhiy Yavorskyi tot eigen doelpunt gepromoveerd.

In de beslissende voorronde van de Europa League speelt AZ tegen FC Antwerp of FC Viktoria Pilzen. De Alkmaarse club begint volgende week donderdag met een thuiswedstrijd. Het is nog niet bekend of AZ opnieuw in Den Haag terecht kan. Het eigen stadion in Alkmaar is voorlopig nog niet beschikbaar door het instorten van een deel van het dak, afgelopen zaterdag.