Nieuws/Sport
1825342
Sport

Koeman: 'Ik vind dat Virgil hier aan toe is'

Ronald Koeman en Virgil van Dijk

Ronald Koeman en Virgil van Dijk

Bondscoach Ronald Koeman heeft bij de persconferentie uitleg gegeven over waarom hij Virgil van Dijk tot nieuwe aanvoerder van Oranje heeft gebombardeerd. 

Ronald Koeman en Virgil van Dijk

Ronald Koeman en Virgil van Dijk

"In vele opzichten is dit voor iedereen een nieuwe start", begint de bondscoach. "Ik vond dat ik daarin ook het aanvoerderschap moest veranderen. Vandaar dat Virgil het wordt. Het is voor hem ook een mooie stap, met nog meer verantwoordelijkheid. Ik vind dat hij daaraan toe is. Hij heeft de leeftijd ervoor en hij speelt ook bij een grote club."

Van Dijk is zelf ook dolbij. "Dit is een droom die uitkomt. Ook voor mijn familie. Het is geweldig nieuws, ik ben er hartstikke blij mee. Het is een hele eer om aanvoerder te mogen zijn van je land."

Lees ook: - Van Dijk: 'Aanvoerdersband Oranje een droom' - Van Dijk nieuwe aanvoerder Oranje

Koeman heeft ook al reserve-aanvoerders in zijn hoofd. "We hebben ook een spelersraad. Daar zit ook een aantal jongens in die, als Virgil er niet bij is, aanvoerder kunnen zijn. Dat zijn Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman of Daley Blind. Maar nogmaals: het houdt niet op voor de jongens die de band niet dragen. Ik pin me nergens op vast."

'Of mijn aanvoerders een beschermde positie hebben? Dat niet, maar het zijn wel jongens die bij grote clubs spelen. Die hebben wel verantwoordelijk. Kevin Strootman maakt op mij een zeer goede indruk. Ik vond hem bij de vorige interlands ook niet de Kevin die hij wil zijn, dat beeld had ik ook nog van hem. Ook jongens als Wijnaldum zijn heel belangrijk voor dit elftal. Qua ervaring vind ik dat dit soort jongens die ervoor moet zorgen dat we beter worden."