Nieuws/Sport
1825956957
Sport

Internationale atletiekbond verandert transgender-regel niet

Caster Semenya

Caster Semenya

MONTE CARLO - De internationale atletiekfederatie zal ondanks de nieuwe richtlijnen van het IOC de regelgeving ten aanzien van atleten met een afwijkende geslachtsontwikkeling niet veranderen.

Caster Semenya

Caster Semenya

Voorzitter Sebastian Coe zei donderdag na het onlinecongres van World Athletics dat alles bij het oude blijft. „We onderschrijven echter de noodzaak dat alle regels binnen het kader van de mensenrechten moeten zijn.”

Het IOC hanteert ten aanzien van transgender sporters geen algemeen geldende regels meer. Daardoor kunnen de internationale sportfederaties zelf een besluit nemen over de voorwaarden van deelname mits de toegangsregeling eerlijk is. Een uniforme testosteronspiegel, die voor een evenement wordt vastgelegd, schrijft het IOC niet meer voor.

Volgens de regels van World Athletics moeten hyperandrogene atletes, die van nature erg veel mannelijk hormoon aanmaken, hun testosteronspiegel met medicijnen omlaag brengen om bij de vrouwen te mogen starten op afstanden tussen de 400 meter en de mijl. De Zuid-Afrikaanse loopster Caster Semenya heeft de mondiale bond daarvoor aangeklaagd bij het internationaal gerechtshof (CAS) maar geen gelijk gekregen. De olympisch kampioene op de 800 meter in 2012 en 2016 heeft zich nu gewend tot het Europees hof voor de mensenrechten.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop