Nieuws/Sport
1826953818
Sport

Na goud ook WK-brons voor Van Rouwendaal in open water

Een blije Sharon van Rouwendaal.

Een blije Sharon van Rouwendaal.

Sharon van Rouwendaal heeft bij de WK in Hongarije weer een medaille veroverd in het open water. De 28-jarige Nederlandse pakte in het Lupa-meer nabij Boedapest brons op de 25 kilometer. In een sprint tussen vier zwemsters tikte Van Rouwendaal, een dag eerder winnares van de 10 kilometer, als derde aan.

Een blije Sharon van Rouwendaal.

Een blije Sharon van Rouwendaal.

De wereldtitel ging naar de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, eerder deze week ook de winnares van de 5 kilometer. Cunha tikte de finishplaat als eerste aan, net voor de Duitse Lea Boy (zilver) en Van Rouwendaal. De 30-jarige Braziliaanse veroverde haar zevende wereldtitel, de vijfde op de 25 kilometer.

Van Rouwendaal had een dag eerder op de olympische 10 kilometer haar eerste wereldtitel veroverd. Op die afstand werd ze op de Spelen van Rio 2016 ook olympisch kampioene. Bij de Spelen van vorig jaar in Tokio eindigde de Baarnse achter Cunha als tweede.

Schouten vierde bij de mannen

Van Rouwendaal veroverde in het Lupa-meer op de olympische afstand het goud dankzij een knappe eindsprint. Ze koos woensdag in de laatste honderden meters richting de finish haar eigen lijn en troefde daarmee de Duitse Leonie Beck (zilver) en Cunha (brons) af. Op de langste afstand, de 25 kilometer, probeerde Van Rouwendaal het op dezelfde manier. Ze lag in de laatste ronde lang op de vierde plaats, kort achter Cunha, Boy en de Italiaanse Barbara Pozzobon. Met de finish in zicht zette de Nederlandse aan de rechterkant de aanval in. Van Rouwendaal kwam langszij bij de leidende Cunha, maar bij het aantikken waren de Braziliaanse en de Duitse net iets sneller.

Van Rouwendaal verdrijft gedachtes aan opgeven

Van Rouwendaal dacht tijdens de 25 kilometer door het open water bij de WK een paar keer aan opgeven, maar de Nederlandse zwemster zette door. Het leverde haar na bijna 5,5 uur zwemmen door het Lupa-meer nabij Boedapest een bronzen medaille op.

„Lichamelijk had ik het heel zwaar”, zei Van Rouwendaal. ”Dat begon al na 2,5 kilometer. Ik kreeg last van m’n heup en daarna van m’n ellebogen. Na 10 kilometer dacht ik: ik weet niet of ik deze wedstrijd wel uit kan zwemmen. Ik heb geprobeerd rustig te blijven.” De olympisch kampioene van Rio 2016 op de 10 kilometer handhaafde zich voorin en kon op het einde met drie andere zwemsters sprinten om de medailles.

„Na de laatste boei ben ik expres achter die meiden gaan zwemmen, zodat ik mijn eigen positie kon kiezen. Alles deed pijn, maar ik heb geprobeerd er een mooie finish van te maken. In de laatste 5 meter merkte ik dat die Italiaanse mijn kant op kwam, toen werd het heel zwaar. Bij het aantikken werd ik derde. Weer een medaille”, aldus Van Rouwendaal, die een dag eerder op de 10 kilometer haar eerste wereldtitel veroverde. „Ik zei van tevoren: ik wil hier medailles veroveren of één keer winnen. Nu is het beide gelukt.”

De openwaterzwemster doet begin volgende maand mee aan de wereldbekerwedstrijd in Parijs en gaat zich dan voorbereiden op de EK in augustus in Italië. „Maar de 25 kilometer doe ik daar niet. Dit kost zoveel energie, het voelt gewoon niet gezond voor je lichaam. Het was mentaal heel zwaar om positief te blijven. Ik twijfelde ook of ik hier wel een medaille kon halen, maar het is gelukt.”

Schouten bij mannen net buiten podium

Bij de mannen eindigde Marcel Schouten als vierde op de 25 kilometer, ruim 25 seconden na winnaar Dario Verani. De Italiaan versloeg de Fransman Axel Reymond in de sprint om de wereldtitel. Peter Galicz uit Hongarije eindigde als derde. Lars Bottelier tikte als zesde aan, op 30 seconden van Verani.