Sport/Autosport
1827189
Autosport

'Race zet Drenthe in één keer op de wereldkaart'

Lokale politiek positief over F1 in Assen

Het circuit van Assen.

Het circuit van Assen.

In de hoop de koningsklasse van de autosport naar Nederland te halen, wordt het TT-circuit van Assen gesteund door de lokale politiek.

Het circuit van Assen.

Het circuit van Assen.

"Het houden van een Formule 1-race in Assen past goed bij de ambities van de gemeente Assen en de provincie Drenthe", meldt de gemeente.

Het is de belangrijkste conclusie uit een rapport dat is opgesteld na opdracht van de provincie Drenthe en de gemeente Assen. "Het evenement heeft een grote internationale uitstraling en levert een persoonlijke bijdrage aan de regionale economie."

Promoter

Het TT-circuit heeft tevens een promotor gevonden het circuit zal huren, de organisatie op zicht neemt en die ook in gesprek gaat met Liberty Media, eigenaar van de Formule 1. Het gaat om de stichting The Netherlands Grand Prix Foundation, die wordt voorgezeten door Jos Vaessen. Hij is oud-voorzitter van het TT-circuit en van de internationale motorsportfederatie FIM. Ook Lee van Dam en Theo Verdegem maken deel uit van de stichting.

Volgend stapje

Met de positieve benadering van de politiek heeft het TT-circuit, waar jaarlijks ook de MotoGP wordt verreden, een volgend stapje in de juiste richting gezet. Provincie en gemeente verwachten dat het draagvlak zowel bij overheden als het bedrijfsleven groot is.

Gedeputeerde Henk Brink: "Ik zie dit als een kans voor Drenthe. Samen met ons is heel Noord-Nederland enthousiast over de komst van de Formule 1. Het binnenhalen van de Formule 1 zorgt voor een geweldige economische spin-off in de regio. Het zorgt voor reuring en zet Drenthe in één keer op de wereldkaart."

Spektakelstuk

Burgemeester Marco Out van Assen is er vast van overtuigd dat de komst van de Formule 1 in velerlei opzichten een spektakelstuk zou zijn. "Het circuit leent zich qua infrastructuur heel goed voor de race, zeker als je kijkt naar de huidige investeringen in de accommodatie. Dit jaar wordt de langste tribune van Europa hier in Assen gerealiseerd."

Gemeente en provincie hebben verder overigens geen rol in het organiseren van de Formule 1. Dit komt voor rekening van private partijen, zoals de Stichting Nederlandse Grand Prix Foundation en het TT-circuit. Eerder bezocht wedstrijdleider Charlie Whiting Assen al. Ook hij was positief en concludeerde dat het circuit weinig aanpassingen nodig heeft. Naast het TT-circuit probeert ook het circuit van Zandvoort de Formule 1 naar Nederland te halen. Ook daar is de lokale politiek positief gestemd, al moeten er aan het duincircuit wel meer veranderingen worden doorgevoerd.