Sport/Wielrennen
1827620
Wielrennen

Slowaak zoals altijd een van favorieten in E3 Harelbeke

Sagan wijst Van Avermaet en Gilbert aan

Peter Sagan na afloop van Milaan-Sanremo.

Peter Sagan na afloop van Milaan-Sanremo.

België maakt zich op voor tien dagen die bol staan van de spanning: vrijdag wordt met de E3 Harelbeke het jaarlijkse vierluik geopend dat volgende week zondag zijn climax kent met de Ronde van Vlaanderen. Tussendoor worden ook nog Gent Wevelgem (zondag) en Dwars door Vlaanderen (woensdag) verreden. 

Peter Sagan na afloop van Milaan-Sanremo.

Peter Sagan na afloop van Milaan-Sanremo.

Peter Sagan is vrijdag in de E3, zoals eigenlijk in elke Vlaamse koers, de topfavoriet. De Slowaakse wereldkampioen won de koers één keer, in 2014. Vorig jaar ging de zege naar Greg Van Avermaet.

"Natuurlijk is Van Avermaet ook één van de topfavorieten", aldus de kopman van Bora-Hansgrohe in Het Nieuwsblad over zijn rivaal van BMC. "Mijn respect voor hem is groot, maar ik onderschat ook Philippe Gilbert niet. Er starten er zo veel die niet bij dé favorieten horen, maar wel de wedstrijd kleuren en kunnen winnen."

Sagan houdt echter niet van overmatig vooruitblikken. "Elke ploeg heeft een eigen strategie waarvan ze denkt dat ze de beste is. Die ontdek je pas onder de koers zelf. En dan nog. Neem die vijfde rit in de Tirreno: de ploeg had puik gewerkt, ik zat goed gepositioneerd, en ineens vallen ze voor mij. Gelukkig bleef ik recht, maar daar ging ons sprintplannetje... Da’s nu eenmaal koers. De enige zekerheid is dat er eentje wint. En in Milaan-Sanremo was het Vincenzo Nibali die the balls had om het te doen: de juiste aanval op de juiste plaats."

Ook Sep Vanmarcke, John Degenkolb, Alexander Kristoff, Tiesj Benoot, Oliver Naesen, Matteo Trentin, en Jasper Stuyven behoren in Harelbeke tot de kanshebbers. De finish wordt tussen 16:50 en 17:30 uur verwacht.