Sport/Wielrennen
1828765885
Wielrennen

Reusser wint na solo vierde etappe in Tour de France, Vos blijft leiden

Marlen Reusser

Marlen Reusser

Marlen Reusser heeft de vierde etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De Zwitserse van SD Worx kwam solo aan in de rit van Troyes naar Bar-sur-Aube over 126,8 kilometer. Op meer dan een minuut werd Évita Muzic uit Frankrijk tweede voor Alena Amjaljoesik uit Belarus.

Marlen Reusser

Marlen Reusser

Marianne Vos blijft in bezit van de gele trui. De kopvrouw van Jumbo-Visma kwam als vijfde binnen op 1.40 minuut van Reusser, maar die stond op ruim 6 minuten in het algemeen klassement. Vos houdt in het algemeen klassement 16 seconden voorsprong op de Italiaanse Silvia Persico en de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Ook Demi Vollering en Annemiek van Vleuten staan nog in de top 10.

De etappe had met in het tweede deel verschillende klimmetjes en meerdere onverharde stroken veel plekken waar rensters tijd konden verliezen. Vooral door lekke banden en valpartijen kwamen meerdere klassementsrensters op achterstand en moesten ze inspanningen leveren om terug te keren. Van Vleuten raakte achterop op de laatste onverharde strook na mechanische pech en moest hard doorrijden om het uitgedunde peloton weer te bereiken.

"Ik geniet nu van elk moment in het geel, maar ik ben realistisch over mijn kansen op de eindzege"

Reusser ging er vlak voor de Côte de Vitry en de daaropvolgende lange gravelstrook op 23 kilometer van de streep vandoor en had al snel een halve minuut voorsprong. De groep met geletruidraagster Vos en haar ploeggenoten deed er alles aan om het gat te dichten maar de Zwitserse tijdritspecialiste liep alleen maar verder uit.

Vos wist dus ook woensdag haar gele leiderstrui in de Tour de France Femmes met succes te verdedigen. De Nederlandse rijdster van Jumbo-Visma eindigde in Bar-sur-Aube als vijfde, op 1.40 van de Zwitserse winnares Marlen Reusser.

Marianne Vos geniet van het geel zolang dat kan.

Marianne Vos geniet van het geel zolang dat kan.

„Ik geniet nu van elk moment in het geel, maar ik ben realistisch over mijn kansen op de eindzege”, zei Vos, die in de tussenstand 16 seconden voorsprong verdedigt op de Italiaanse Silvia Persico en de Poolse Katarzyna Niewiadoma. „Komend weekend wachten twee zware etappes met enkele lange beklimmingen. De klassementsrenners gaan dan echt veel tijd winnen. Dan hebben we het niet over een aantal seconden.”

Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten was woensdag opgelucht dat haar tijdverlies in de Tour beperkt bleef. De Nederlandse kreeg in de vierde etappe, op de laatste onverharde strook, een lekke band. Ze leek een goede positie in het klassement te kunnen vergeten, maar haar ploeggenote Emma Norsgaard hielp haar.

„Emma reed gelukkig kort achter mij, dus ze kon me snel haar fiets geven”, aldus de 39-jarige Van Vleuten. „Ik moest in de achtervolging, maar kon gelukkig aanhaken bij de groep met de gele trui.”

Van Vleuten kwam, net als klassementsleidster Marianne Vos, op 1.40 van de Zwitserse winnares Marlen Reusser over de finish. In het klassement is ze nu achtste, op 1.14 van Vos.

Van Vleuten was de eerste dagen in de Tour niet fit, maar nu weer wel. „Gelukkig is mijn lijdensweg voorbij. Wat ik vandaag deed, had ik gisteren nog niet gekund. Nu heb ik weer de benen om mee te doen.” Van Vleuten, kopvrouw van de ploeg Movistar, is een van de favorieten voor de eindzege.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop