Sport/Wielrennen
1830162
Wielrennen

'Dit is écht top'

Imponerende Terpstra soleert naar zege in E3 Prijs Harelbeke

Niki Terpstra

Niki Terpstra

Niki Terpstra heeft op indrukwekkende wijze de 61e editie van de E3 Prijs Harelbeke op zijn naam geschreven.

Niki Terpstra

Niki Terpstra

De 33-jarige Noord-Hollander kwam na een lange solo alleen over de finish in Harelbeke. Terpstra werd daarmee de eerste Nederlandse winnaar van de Belgische eendagskoers sinds Steven de Jongh in 2003. Terpstra werd vier jaar geleden tweede achter Peter Sagan.

Terpstra was op zo'n 70 kilometer van de streep samen met ploeggenoot Yves Lampaert weggereden uit de groep met favorieten. Met nog 30 kilometer te gaan, ging hij alleen verder.

Slechte dag

Meteen ontbrandde de koers. Achter het duo van Quick-Step, dat vooraan even gezelschap had van de kersverse vader Pim Ligthart, ontstond een achtervolgende groep met drie Belgen: Philippe Gilbert, Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet, de winnaar van vorig jaar. Wereldkampioen Sagan zat weer in de groep daar achter. De Slowaak beleefde een slechte dag en kon geen aansluiting meer vinden.

Met nog 30 kilometer te gaan, reed Terpstra weg bij Lampaert. Op de voorgaande heuveltjes was al duidelijk geworden dat de Noord-Hollander sterker was dan zijn 26-jarige teammaat. De voorsprong van Terpstra kwam nooit boven de minuut uit en liep in de slotfase terug tot zo'n 10 seconden, omdat de in de achtervolgende groep de ene na de andere renner demarreerde.

Écht top

"Dit is gewoon écht top", zei Terpstra tegenover Sporza. "Dit is een van de mooiste wedstrijden in Vlaanderen. En dat ik hier al een keer tweede ben geworden, maakt het nu nóg mooier dat ik boven aan het podium sta."