Nieuws/Sport
1830485
Sport

Van der Mark: 'Het ziet er voor de races goed uit'

Michael van der Mark in actie.

Michael van der Mark in actie.

Motorcoureur Michael van der Mark heeft zich moeiteloos geplaatst voor de kwalificatiesessie Superpole 2 van zaterdag, die voorafgaat aan de superbikerace op het Chang International Circuit van Buriram in Thailand.

Michael van der Mark in actie.

Michael van der Mark in actie.

De Rotterdammer van het Pata Yamaha Official Worldsbk Team bezette na drie vrije trainingen de zevende tijd. Hij liet op zijn YZF R1-machine maar 0,242 van een seconde liggen op de snelste tijd van regerend wereldkampioen Jonathan Rea.

Opgetogen

Van der Mark was na afloop opgetogen. "Ik ben heel erg blij met hoe het vandaag ging", zei de Nederlandse toprijder. "We begonnen vanmorgen solide aan de dag, wisten ons vervolgens stap voor stap te verbeteren. In de derde sessie ging ik naar buiten op gebruikte banden en aan het einde van een lange run was ik daarmee nog best snel, en dat is goed met het oog op de races. Ik ben blij dat ik aan het einde nog een echt snelle ronde op de klok wist te zetten, we kijken uit naar de race van morgen! We hebben nog een aantal dingen uit te zoeken, maar met rondetijden die echt heel erg dicht bij elkaar liggen, worden het vast en zeker twee heel erg spannende races."

Rea, die in 2015 bij het eerste bezoek van het WK Superbike aan Buriram domineerde en sindsdien nimmer slechter oogstte dan een tweede plek, klokte met zijn Kawasaki ZX-10RR een tijd van 1.33,327 (gem. 175,666 km/uur). De onderlinge verschillen op het 4,554 kilometer lange tropencircuit waren klein. De beste tien die naar de Superpole 2 doorgaan, zaten binnen 0,7 seconde van elkaar. Van der Mark's teamgenoot Alex Lowes die nipt de Superpole 2 haalde, troefde Aprilia-rijder Lorenzo Savadori met 4/1000ste af.

Achter Rea, diens teamgenoot Tom Sykes, Jordi Torres met MV Agusta en de beide Ducati-coureurs Marco Melandri en Chaz Davies reed Leon Camier naar de zesde tijd. De Brit komt voor het Red Bull Honda-team uit, dat wordt gerund door het Nederlandse Ten Kate Racing uit Nieuwleusen. 

Opbloeien

Het team maakte vorig jaar een slecht seizoen door, maar bloeit onder leiding van de nieuwe teamchef Kervin Bos weer op. In de volgende race in Spanje (13-15 april in Aragon) stapt het team van de elektronica van Cosworth op die van Magneti Marelli over. Een week later komt het wereldkampioenschap naar Assen.