Nieuws/Sport
1830846
Sport

Engeland in ArenA te sterk voor flets Nederlands elftal

Oranje verliest bij debuut Koeman

Ronald Koeman tijdens de wedstrijd.

Ronald Koeman tijdens de wedstrijd.

Het debuut van Ronald Koeman als bondscoach van het Nederlands elftal is geen succes geworden.

Ronald Koeman tijdens de wedstrijd.

Ronald Koeman tijdens de wedstrijd.

In Amsterdam ging Oranje in een matig duel onderuit tegen Engeland: 0-1. Manchester United-middenvelder Jesse Lingard maakte na een uur voetbal de enige treffer. Maandag komt Nederland weer in actie. In Genève is dan Portugal opponent van de formatie van Koeman.

Lees ook: Ronald Koeman: 'Het vergt tijd' - Aanvoerder Van Dijk: 'Het moet beter' - Hateboer: 'Het is zoeken'

Voor de rust gebeurde er bijzonder weinig in de Arena, waar Hans Hateboer zijn debuut maakte in Oranje. De ruim 50.000 fans kregen vrijwel geen kansen te zien. Zowel Engeland, dat al na tien minuten Joe Gomez geblesseerd zag uitvallen, als Oranje speelde zuinig en weinig creatief. 

Bas Dost in actie.

Bas Dost in actie.

De beste kans was er aan Nederlandse zijde voor Bas Dost. De spit van Sporting Lissabon kon vrij inkoppen, maar timede verkeerd waardoor de bal hoog over zeilde. Voor de Engelsen had Jordan Henderson vlak daarvoor voorlangs gekopt. Memphis Depay probeerde het met een geplaatst schot, maar dat was een heel makkelijke prooi voor doelman Jordan Pickford.

In de tweede helft kwamen de Engelsen op een voorsprong. Doelman Jeroen Zoet, die maandag tegen Portugal op de bank zal zitten, moest het antwoord in de 59e minuut schuldig blijven op een schot van Jesse Lingard. 

Jesse Lingard opent de score.

Jesse Lingard opent de score.

Met nog 25 minuten op de klok besloot Koeman een dubbele wissel toe te passen. Quincy Promes en Dost verlieten het veld. Voor het tweetal kwamen respectievelijke Davy Pröpper en Ryan Babel in de ploeg. In de 88e minuut gunde Koeman ook Wout Weghorst zijn debuut. De spits van AZ kwam erin voor Stefan de Vrij. Donny van de Beek verving Kevin Strootman. 

Die ingrepen zetten weinig zoden aan de dijk. Scoren deed Oranje niet meer, waardoor het debuut van Koeman eindigde in een nederlaag voor het elftal van de 78-voudig international.

Het betekende de eerste nederlaag tegen de Engelsen sinds 1996. Destijds vernederden Alan Shearer & co op het EK het Oranje van bondscoach Guus Hiddink: 4-1.