Nieuws/Sport
1831972
Sport

Van der Mark zevende in Buriram

Michael van der Mark in actie.

Michael van der Mark in actie.

De voorspelling van motorcoureur Michael van der Mark dat zijn Yamaha-team dit seizoen in het wereldkampioenschap superbike voor de podiumplaatsen en zelfs overwinningen gaat strijden, is bij lange na nog niet uitgekomen. De 25-jarige Rotterdammer en zijn Britse teamgenoot Alex Lowes nog ver verwijderd van een huldigingsceremonie.

Michael van der Mark in actie.

Michael van der Mark in actie.

Het Yamaha-team blijkt de kloof met de twee topmerken Kawasaki en Ducati nog niet te hebben overbrugd. Op het Chang International Circuit in Thailand eindigde Van der Mark die als tiende was gestart, in de eerste race op zaterdag als zevende. Hij moest bovendien het hoofd buigen voor Lowes die als vijfde werd afgevlagd na vanaf P6 te zijn begonnen. Beiden hadden geen verweer tegen de Kawasaki van wereldkampioen Jonathan Rea en Ducati-coureurs Xavi Forés en Chaz Davies.

Zelfs de verrassende Leon Camier was hen te snel af. De Engelsman die dit seizoen voor het 'Nederlandse' Red Bull Honda-team uitkomt, nestelde zich niet alleen op de eerste startrij achter de Kawasaki's van Rea en Tom Sykes, maar roerde zich in de tropische race meer dan voortreffelijk. Lange tijd lag hij op de tweede plaats achter de uiteindelijke winnaar Rea. Pas in de eindfase was hij door zijn bandjes heen en eindigde hij als vierde. Voor het Honda-team dat door Ten Kate Racing uit Nieuwleusen wordt gerund, was dit een enorme opsteker na een rampzalig verlopen vorig jaar.

Alle maatregelen van de superbike-organisatie ten spijt om de superieure Kawasaki ZX-10RR te beteugelen met terugschroeving van de toerentallen, was Rea ongenaakbaar. Vanaf pole won de Noord-Ier op het circuit in Buriram voor de zesde keer sinds daar in 2015 wordt geracet. Hij bracht zijn achterstand in de WK-stand op Marco Melandri terug tot 2 punten verschil. De Italiaan, die de eerste twee races in Australië won, werd met zijn Ducati slechts achtste achter Van der Mark.

De Nederlander start morgen voor race 2 vanaf de tweede rij. Dankzij de omgekeerde startgrid staat Camier op pole.