Sport/Voetbal
1833137992
Voetbal

Saudische overname van Newcastle United gaat niet door

Het shirt van Newcastle United.

Het shirt van Newcastle United.

NEWCASTLE - De omstreden overname van de Engelse voetbalclub Newcastle United door een investeringsmaatschappij uit Saudi-Arabië gaat niet door. De Saudi’s, die een consortium vormden met enkele Britse zakenlieden, hebben hun bod ingetrokken.

Het shirt van Newcastle United.

Het shirt van Newcastle United.

De overname moest worden goedgekeurd door de Premier League. De organisatie van de Engelse voetbalcompetitie wilde onder meer duidelijkheid hebben over de banden tussen het zogeheten Public Investment Fund (PIF) uit Saudi-Arabië en het koningshuis van dat land. Het geduld van de Saudi’s is nu op.

Het PIF staat onder leiding van de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman Al-Saud. De prins beloofde forse investeringen om van Newcastle United weer een topclub te maken in de Premier League.

Mohammad bin Salman is nog rijker dan sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, de eigenaar van Manchester City uit Abu Dhabi. Hij wordt door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA echter ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi in Turkije. Diverse mensenrechtenorganisaties wezen Newcastle United op de situatie in Saudi-Arabië nadat de investeringsmaatschappij begin dit jaar zo’n 350 miljoen euro had geboden om een meerderheid van de aandelen in bezit te krijgen.

Newcastle is sinds 2007 eigendom van Mike Ashley, die onder supporters verre van populair is omdat hij z’n beloftes niet zou nakomen en omdat hij al vaak probeerde de club te verkopen. Ruim een maand geleden diende met de Amerikaanse zakenman Henry Mauriss nog een kandidaat zich aan om Newcastle over te nemen. De mediatycoon heeft naar verluidt zo’n 390 miljoen euro over voor de club die als dertiende eindigde in de Premier League.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo