Nieuws/Sport
183392998
Sport

Martina wil naar WK: ’Als ik een goede sponsor kan vinden’

Geen finale estafettemannen na foute wissel

De foute wissel

De foute wissel

Tokio - De Nederlandse estafettemannen hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale. De laatste wissel van Chris Garia op Churandy Martina liep compleet in de soep.

De foute wissel

De foute wissel

Het was overigens al een hele zware klus vóór die wissel om de finale te halen. Nederland lag na driekwart race niet bij de beste landen en mede daarom leek Martina extra risico te willen nemen door vroeg te starten. Dat zorgde ervoor dat Garia hem niet meer bij kon halen om het stokje over te geven voordat Martina de wisselzone verliet.

Joris van Gool was de startloper, Taymir Burnet de tweede man en Garia derde loper. Hij probeerde het stokje aan Martina over te geven, maar kreeg het niet voor elkaar.

Voor de 37-jarige Martina betekende deze diskwalificatie het einde van zijn olympische loopbaan. Het was zijn vijfde deelname aan de Olympische Spelen en hij was dit jaar een van de twee Nederlandse vlaggendragers tijdens de openingsceremonie.

"We hadden scherpe wissels nodig om de finale te behalen"

„We weten niet wat er misging”, zo klonk het uit alle vier de monden na afloop. „We zullen de video’s moeten terugkijken”, beaamde Martina. „De jongens hebben goed gelopen, maar de wissel tussen Chris en mij ging niet goed. Voor mijn gevoel vertrok ik op tijd, maar misschien was dat toch niet zo. We hadden scherpe wissels nodig om de finale te behalen, want de tegenstanders lopen in principe harder. Meestal gaan die goed, maar soms ook niet.”

Voor Martina was het waarschijnlijk zijn laatste optreden op de Olympische Spelen. „Ik sta hier, dus ik ga niet klagen, maar ik baal wel dat het zo eindigt. Die andere jongen hebben hun best gedaan en ik ben blij voor hen dat ze wel goed hebben gelopen, maar op de estafette is er altijd een kans dat het fout gaat.” Toch liet de sprinter de deur nog op een kleine kier staan voor de Olympische Spelen van Parijs. Het WK van komend jaar in het Amerikaanse Eugene wil hij sowieso halen. „Ik wil nog wel een jaartje doorgaan als ik een goede sponsor kan vinden.”

Churandy Martina met naast hem Joris van Gool.

Churandy Martina met naast hem Joris van Gool.

Toch leek het al een beetje op een afscheid van Martina in het Olympisch Stadion van Tokio. Ploeggenoot Van Gool initieerde zelfs een applaus voor de routinier. „Dit is de meest bijzondere sportprestatie die ik heb meegemaakt van dichtbij”, lichtte hij toe. „Hij liep zijn eerste Spelen in Athene toen ik zes was en nu heb ik van dichtbij mee mogen maken hoe hij nog steeds de juiste keuzes maakt. Ik kan alleen maar hopen dat als ik 37 ben, ik hier nog steeds mag staan.”

Kijk hier voor het complete schema in Tokio.

Klik hier om de volledige medaillespiegel te zien.

Een grotere verrassing was overigens dat het team van de Verenigde Staten zich ook niet plaatste voor de finale. Het traditioneel sterke sprintersland miste de eindstrijd mede doordat de Ghanezen nipt sneller waren.