Sport/Tennis
1835887713
Tennis

Australian Open: topfavoriete Swiatek uitgeschakeld, Gauff in tranen

Iga Swiatek verlaat balend de baan.

Iga Swiatek verlaat balend de baan.

De Poolse tennisster Iga Swiatek is uitgeschakeld in de vierde ronde van de Australian Open. De nummer 1 van de wereld verloor in twee sets van de Kazachse Elena Rybakina, de nummer 22 van de plaatsingslijst. Het werd 6-4 6-4.

Iga Swiatek verlaat balend de baan.

Iga Swiatek verlaat balend de baan.

Rybakina, de Wimbledon-winnares van 2022, had een uur en 29 minuten nodig om Swiatek te verslaan en door te gaan naar de kwartfinales. Na haar verrassende uitschakeling neemt de Poolse de tijd om tot zichzelf te komen. „De druk was me te veel vandaag, ik ben er onder bezweken. Ik voelde dat ik niet wilde verliezen in plaats van dat ik wilde winnen”, zei de 21-jarige Poolse na haar nederlaag in twee sets tegen de Kazachse Elena Rybakina: 4-6 4-6.

Swiatek was als nummer 1 van de wereld de torenhoge favoriete voor de eindzege in het grand slam van Melbourne. Haar overwinningen vorig jaar op Roland Garros en in de US Open sterkten die verwachting. Maar ze ging tegen Rybarenka, die vorig jaar Wimbledon won, vrij kansloos onderuit.

Vechtlust ontbrak

Swiatek leverde in de openingsgame al haar opslag in. Ze brak Rybakina weliswaar in de vierde game, maar de Kazachse brak meteen terug en trok vervolgens de eerste set naar zich toe. Swiatek kende in de tweede set een korte opleving door drie games op rij te winnen, maar de 23-jarige Rybarenka herstelde zich en maakte de achterstand dankzij haar sterke serveren ongedaan. Ze won daarna ook het tweede bedrijf overtuigend.

„De afgelopen twee weken waren behoorlijk zwaar voor mij. Er was heel erg die druk van het moeten winnen”, zei Swiatek. „Ik voelde in deze wedstrijd dat er niet veel meer in me zat, dat de vechtlust ontbrak. Elena serveerde erg sterk en ik had in mijn servicegames het gevoel dat ik heel hard moest werken om een punt te winnen. Mijn eerste service liep niet. Het is denk ik belangrijk dat ik nu even de tijd neem om die mentale instelling van vorig jaar terug te vinden, want ik wil zeker weer in die vorm van 2022 komen. Het is tijd om te resetten.”

Bron: discovery+

Gauff in tranen

Ook Jelena Ostapenko zit bij de laatste acht. Ze versloeg Cori Gauff met 7-5, 6-3. Gauff hield het niet droog na haar uitschakeling in de vierde ronde van de Australian Open. Ze was na afloop ontroostbaar.

„Deze nederlaag is moeilijk te verteren, want ik voelde me zo goed dit toernooi”, vertelde Gauff, die al eens de finale haalde van Roland Garros, met de tranen in haar ogen. „Ik heb het gevoel dat ik een betere speelster ben geworden, maar als je tegenover iemand staat als Jelena die zo goed speelde, dan is het alsof je er niets van kunt. Het is frustrerend.”

De 25-jarige Ostapenko had vanaf het begin van de partij de controle. De Letse, die in 2017 Roland Garros won, sloeg 30 winners en wist Gauff drie keer te breken. „Ik wist dat zij in vorm was, maar ik had niks te verliezen”, zei Ostapenko na haar zege. „Ik ben er ingegaan met de instelling om te vechten voor elk punt en heb agressief gespeeld. Ik sloeg daardoor ook wel heel wat ballen mis, maar de manier waarop ik speelde betaalde zich wel uit.”

Coco Gauff.

Coco Gauff.

Ostapenko gaf aan dat ze na haar zege in het grandslamtoernooi van Parijs, inmiddels meer dan vijf jaar geleden, moeite had met haar nieuwe status. „Ik was ineens heel populair in mijn land, iedereen verwacht dat je elk toernooi wint. Geweldig allemaal, maar het kostte me wel tijd om daar aan te wennen”, zei de Letse, die het in de kwartfinales opneemt tegen Elena Rybakina uit Kazachstan, die verrassend de Poolse topfavoriete en nummer 1 van de wereld Iga Swiatek uitschakelde.

Pegula verder

Jessica Pegula heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. De nummer 3 van de plaatsingslijst kwam geen moment echt in de problemen tegen de Tsjechische Barbora Krejcikova en rekende in twee sets af met haar tegenstander: 7-5 6-2.

De 28-jarige Pegula bereikte al voor de derde keer op rij de kwartfinales van het grandslamtoernooi in Melbourne. Ze is in haar carrière ook nooit verder gekomen dan de laatste acht in een grand slam, maar geldt nu in de Australian Open als de grootste kanshebber op de titel na de uitschakeling van de Poolse Iga Swiatek en de Tunesische Ons Jabeur, respectievelijk de nummers 1 en 2 van de wereld.

Geen nummers 1 en 2

De Australian Open is na vier speelronden al de topfavorieten bij de mannen en de vrouwen kwijt. Het is sinds 1968 niet meer voorgekomen dat op een grand slam zowel bij de mannen als bij de vrouwen de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst al zijn uitgeschakeld voor de kwartfinales.

Swiatek was als nummer 1 van de wereld de topfavoriete voor de eindzege. Al in de eerste ronde was de als tweede geplaatste Tunesische Ons Jabeur uit de Australian Open geslagen.

Bij de mannen waren de twee hoogstgeplaatste tennissers al na de tweede ronde uit het toernooi verdwenen. De Spaanse titelverdediger Rafael Nadal ging onderuit tegen de Amerikaan Mackenzie McDonald, hoewel hij wel een heupblessure kon aanvoeren als excuus. De als tweede geplaatste Noor Casper Ruud boog voor de Amerikaan Jenson Brooksby.

Bij de vrouwen zit de nummer 3 van de plaatsingslijst nog wel in het toernooi. De Amerikaanse Jessica Pegula rekende in de vierde ronde overtuigend af met de Tsjechische Barbora Krejcikova en plaatste zich voor de kwartfinales. Bij de mannen duelleert de als derde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas met de Italiaan Jannik Sinner om een plek in de kwartfinales.