Sport/Voetbal
1836585416
Voetbal

Commissie Mijnals adviseert KNVB en overheid over gelijke kansen en rechten

Ruud Gullit en Humberto Tan in antiracisme-commissie KNVB

Humberto Tan en Ruud Gullit nemen plaats in de commissie Mijnals.

Humberto Tan en Ruud Gullit nemen plaats in de commissie Mijnals.

Voetballegende Ruud Gullit en tv-persoonlijkheid Humberto Tan gaan zich inzetten tegen racisme en discriminatie in het voetbal en om de (top van de) voetballerij een betere afspiegeling te laten worden van de maatschappij. Om de rechten en kansen te bevorderen en een duurzame verandering in het voetbal teweeg te brengen, is op initiatief van de KNVB de wat nu de commissie Mijnals heet in het leven geroepen.

Humberto Tan en Ruud Gullit nemen plaats in de commissie Mijnals.

Humberto Tan en Ruud Gullit nemen plaats in de commissie Mijnals.

Die bestaat verder uit de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, ex-international Daphne Koster, ODIN’59-voorzitter Jacinta Lieuwes, hoogleraar Marjan Olfers, advocaat en zaakwaarnemer Robert Geerlings en voormalig KNVB-gastdocent Jeroen Visscher. De commissie komt voort uit het in februari – door de KNVB en Rijksoverheid gelanceerde en twintig onderdelen tellende – aanvalsplan tegen racisme en discriminatie (’Ons voetbal is van iedereen. Samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’) en sluit naadloos aan bij het diversiteitsplan van de voetbalbond zelf.

Ruud Gullit

Ruud Gullit

De KNVB constateerde en uitte zelf al dat de hele voetbalbond niet divers genoeg is, maar dat vrouwen en mensen met een niet-Westerse achtergrond met name in de directie en coaching-staf van de nationale jeugdelftallen zwaar is ondervertegenwoordigd. Dat geldt overigens ook voor alle clubs in het betaalde voetbal. Door met hulp van de commissie Mijnals ’de wereld te verbeteren en bij zichzelf te beginnen’, hoopt de KNVB dat het vonkje overslaat naar de clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

De aanleiding van het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie was in november 2019 FC Den Bosch-Excelsior. Ahmad Mendes Moreira was het mikpunt van racisme, waarna scheidsrechter Laurens Gerrets het duel stillegde. Mede door de Black Lives Matter-beweging is het racisme-vraagstuk momenteel actueler dan ooit.

Humberto Tan

Humberto Tan

In zijn zoektocht naar leden, afkomstig uit de voetbalwereld, het openbaar bestuur, de media, de wetenschap en het bedrijfsleven vond voorzitter Tan het belangrijk dat er mannen en vrouwen, Surinamers, een Marokkaan en vertegenwoordigers van de profsectie en het amateurvoetbal in de commissie zouden plaatsnemen.

De commissie Mijnals, die minimaal vier keer per jaar samenkomt en nauw samenwerkt met KNVB-diversiteitsmanager Houssin Bezzai, zal de KNVB en Rijksoverheid gevraagd en ongevraagd adviseren. Een van de wensen van de commissie is dat de aanbevelingen voor het prof- én amateurvoetbal een bindend karakter hebben. Daar wordt verder naar gekeken. Een klein voorbeeld van een advies is het anders samenstellen van de spelersmascottes die voor interlands met de internationals het veld oplopen. Dat waren tot voorheen voornamelijk blanke jongetjes.

Humphrey Mijnals vlak voor zijn debuut in het Nederlands elftal op 3 april 1960.

Humphrey Mijnals vlak voor zijn debuut in het Nederlands elftal op 3 april 1960.

Dat de commissie de naam draagt van Humphrey Mijnals is uiteraard geen toeval. De eerste Surinaamse voetballer in het Nederlands elftal, die in 2019 op 89-jarige leeftijd overleed, vervulde dezelfde pioniersrol die de commissie ook hoopt te vervullen. Mevrouw Mijnals is zeer vereerd dat de commissie is vernoemd naar haar overleden man, de Surinaams voetballer van de vorige eeuw.

Een woordvoerder van de KNVB bevestigt de start van de commissie Mijnals. „Het is een langgekoesterde wens van ons. We willen graag alle kennis en draagvlak van de commissie benutten om gezamenlijk racisme en discriminatie in het voetbal verder aan te pakken. We zijn blij met de commissie Mijnals als toevoeging op de reeds lopende initiatieven op dit vlak.”