Sport/Schaatsen
1839553864
Schaatsen

Suzanne Schulting na de 1500 ook de beste op de 500 meter

DORDRECHT - Suzanne Schulting heeft zich in Dordrecht gekroond tot wereldkampioene op de 1500 én de 500 meter. De Nederlandse won tijdens de WK overtuigend beide wedstrijden.

Xandra Velzeboer veroverde op de 1500 meter de bronzen medaille, het zilver was voor de Canadese Courtney Sarault. Selma Poutsma eindigde naast het podium en werd zesde. Schulting plaatste zich in de halve finale al met overmacht voor de eindstrijd. Poutsma finishte daar als tweede, Velzeboer was de snelste nummer 3 van de drie halve finales en mocht zodoende naar de eindstrijd.

Tranen

Tijdens de 500 meter bleef Schulting haar Italiaanse rivale Arianna Fontana voor. En ook op deze afstand was er meer Nederlands succes op het podium, want na de bronzen plak voor Velzeboer op de 1500 meter, was dat op de 500 weggelegd voor Poutsma. Velzeboer was in de halve finale onderuit gegaan en ontbrak in de eindstrijd. De titel op de 500 meter zorgde voor tranen bij Schulting. De in juli vorig jaar overleden Lara van Ruijven won de 500 meter bij de laatste WK, twee jaar geleden in Sofia.

Schulting behaalde in 2019 voor het eerst in haar loopbaan de wereldtitel in het eindklassement. In Sofia werd ze op de 1500 meter gediskwalificeerd, maar won ze zowel de 1000 als de 3000 meter. Vorig jaar ging het evenement vanwege het coronavirus niet door.

„Ik ben heel erg blij”, jubelde Schulting na afloop van de 1500 meter bij de NOS. „Ik had het nog mooier gevonden als Selma of Hanne Desmet ook op het podium zou staan, want die laatste is echt een trainingsmaatje van ons. Laten we hopen dat het een ’Schulting-weekeinde’ wordt.”

Schulting gaat in het klassement met 68 punten riant aan de leiding, voor Fontana (26) en Sarault, die er 24 heeft. Poutsma en Velzeboer staan voorlopig vierde en vijfde met respectievelijk 16 en 15 punten.

Het deelnemersveld in Dordrecht is door de coronapandemie wel flink uitgedund. Zo ontbreken de shorttrackers uit China, Groot-Brittannië, Japan en Zuid-Korea. Zondag volgen in het individuele toernooi de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter.

Relay

De Nederlandse vrouwen haalden bij de relay de finale. Het team van bondscoach Jeroen Otter eindigde in de tweede halve finale als eerste, net voor Italië.

Het Nederlandse team bestond uit Schulting, Poutsma, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries. Velzeboer kwam op de relay niet in actie. Naast Nederland en Italië bereikten ook Rusland en Frankrijk de finale van zondag.

Ook de Nederlandse mannen kwalificeerden zich voor de eindstrijd van zondag. Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Jens van ’t Wout en Daan Breeuwsma finishten in de tweede halve finale als eerste, voor Hongarije.