Sport/Voetbal
1841098967
Voetbal

Medisch panel buigt zich op 8 maart over dood Diego Maradona

Een groot spandoek van Diego Maradona in het stadion van Napoli.

Een groot spandoek van Diego Maradona in het stadion van Napoli.

BUENOS AIRES - Het Openbaar Ministerie in Argentinië heeft een medisch panel van experts samengesteld, die zich op 8 maart zullen buigen over de vraag of voetbalgrootheid Diego Maradona voor zijn dood de juiste behandeling heeft gekregen. De volksheld overleed op 25 november op 60-jarige leeftijd aan een hartaanval, enkele weken nadat hij een hersenoperatie had ondergaan waarbij een bloedprop werd verwijderd.

Een groot spandoek van Diego Maradona in het stadion van Napoli.

Een groot spandoek van Diego Maradona in het stadion van Napoli.

Het Argentijnse parket tracht te achterhalen of er fouten zijn gemaakt in de medische behandeling van Maradona en of er wellicht sprake was van nalatigheid. Negen deskundigen zullen op 8 maart onder meer het medisch dossier van de voormalige wereldvoetballer doorlichten. Ook de artsen die de autopsie uitvoerden, zijn voor de bijeenkomst opgeroepen.

Komende donderdag gaat het OM verder met het verhoor van enkele betrokkenen en getuigen, onder wie de arts die verantwoordelijk was voor de thuiszorg die Maradona vlak voor zijn dood kreeg. Ook twee dochters van het overleden Argentijnse idool dienen een verklaring af te geven.

Verdachten

Vijf andere personen, onder wie hersenchirurg en lijfarts Leopoldo Luque en psychiater Agustina Cosachov, zijn al aangemerkt als verdachten in de strafzaak, met onopzettelijke doodslag als formele aanklacht. De twee dochters van Maradona, Gianinna (31) en Jana (24), houden Luque verantwoordelijk voor de afnemende gezondheid van hun vader, met de dood tot gevolg.

Maradona leed bij zijn dood aan aandoeningen aan lever, nieren en bloedsomloop. Zijn hart was twee keer zo groot als normaal. Hij worstelde tijdens zijn turbulente leven onder meer met een verslaving aan cocaïne en alcohol en met depressies.