Sport/Autosport
1841502055
Autosport

Dakar Rally is begonnen: zege Nasser Al-Attiyah in proloog

Nasser Al-Attiyah

Nasser Al-Attiyah

Nasser Al-Attiyah (Toyota) uit Qatar heeft de proloog van de Dakar Rally gewonnen bij de auto’s. Het betrof een proef van slechts 19 kilometer. Achter Al-Attiyah werd de Spanjaard Carlos Sainz, op 12 seconden, tweede in zijn nieuwe Audi, voor de Zuid-Afrikanen Brian Baragwanath en Henk Lategan.

Nasser Al-Attiyah

Nasser Al-Attiyah

„Ik dacht dat we met onze hybride wagen in het voordeel waren. Maar dat is niet het geval. We hebben minder kracht en zijn zwaarder dan de andere wagens”, klaagde Sainz na afloop.

Bij de auto’s werd Bernhard ten Brinke twaalfde, samen met de Fransman Sébastien Delaunay.

De Australiër Daniel Sanders (KTM) was de snelste bij de motoren, voor Pablo Quintanilla (Honda) en Ross Branch (Yamaha). Titelverdediger Kevin Benavides (KTM) eindigde als vierde. Wiljan van Wikselaar was de beste Nederlander.

„Ik was vanochtend eerst heel nerveus, maar ik ben blij dat we nu de eerste 19 kilometer gehad hebben”, zei debutant Wikselaar. „De motor voelt goed. Ik had een klein momentje waardoor ik viel, eigenlijk kwam dat ook nog door een andere coureur. Daar moet je ook op letten, dus dat was mijn eigen schuld. Ik heb er nu echt zin in en ben blij dat de eerste meters gemaakt zijn.”

Bij de quads ging de zege naar Manuel Andujar uit Argentinië.

De eerste etappe kreeg coëfficiënt vijf, wat inhoudt dat de reële tijd keer vijf gedaan wordt. De top 15 mag zijn startpositie voor zondag kiezen.

De Dakar Rally duurt twee weken.