Sport/Wielrennen
1843718700
Wielrennen

Europese titel Lavreysen op de keirin

Harrie Lavreysen heeft bij de EK baanwielrennen de Europese titel veroverd op keirin.

De 22-jarige krachtpatser uit Luyksgestel ging al op ruim anderhalve ronde voor het einde vol aan en nam een paar meter voorsprong op zijn vijf concurrenten. Lavreysen hield het tot aan de finish vol en pakte zo zijn tweede gouden medaille van deze week in Omnisport.

De Brabander zegevierde eerder met Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg op de teamsprint. Lavreysen bereikte vrijdag ook de finale van de sprint, maar daarin moest de wereldkampioen op dit onderdeel het afleggen tegen Hoogland.

Op het olympische onderdeel keirin toonde Lavreysen zijn indrukwekkende snelheid weer eens aan. De Rus Denis Dmitriev eindigde op gepaste afstand als tweede, regerend wereldkampioen Matthijs Büchli moest genoegen nemen met brons.

"Ik dacht twee rondes voor het einde: ik ga alles, alles eruit gooien. Als ik ga, dan moet het gewoon lukken", vertelde Lavreysen nog nahijgend bij de NOS. "Met nog anderhalve ronde te gaan, twijfelde ik even. Ik keek achterom en zag niemand meer. Toen ben ik vol door gegaan. Fantastisch als je zo'n rit kan rijden. Dat het überhaupt in me opkwam om het zo te doen, is gestoord. Ik ben helemaal kapot. Maar als je wint, valt de pijn wel mee", aldus de Brabander, die volgend jaar op de Olympische Spelen naast de sprint en de teamsprint ook op keirin wil uitkomen. "En dan zien we wel waar we op uitkomen."