Sport/Wielrennen
1843873830
Wielrennen

Baanrenner Büchli verschalkt Levreysen en Hoogland in strijd om nationale sprinttitel

Matthijs Buchli

Matthijs Buchli

ALKMAAR - Baanwielrenner Matthijs Büchli is in Alkmaar Nederlands kampioen op de sprint geworden. De renner van BEAT Cycling Club versloeg in de finale Europees kampioen Jeffrey Hoogland, nadat hij in de halve eindstrijd wereldkampioen Harrie Lavreysen had geklopt. Hoogland won het zilver, Lavreysen versloeg Theo Bos in de strijd om het brons.

Matthijs Buchli

Matthijs Buchli

Büchli won de nationale titel op de sprint voor het derde jaar op rij. „Tijdens wereldbekerwedstrijden focus ik me op de keirin. Samen met de teamsprint is dat mijn onderdeel. Nu ben ik er gewoon ingevlogen in de hoop dat ik de Nederlandse titel zou behalen. Toch is het niet zo dat ik nu zeg dat ik op het WK de sprint moet gaan rijden. Ik denk dat Lavreysen en Hoogland op dat onderdeel bewezen hebben altijd tot de absolute wereldtop te behoren. Het is natuurlijk wel leuk om die mannen een keer op hun specialiteit te verslaan.”

Harrie Lavreysen maakte zich niet te druk over zijn derde plaats. „Ik had me er vooraf bij neergelegd dat ik hier niet zou kunnen meedoen voor de titel. We hebben na de wereldbekers rust genomen en werken dit jaar naar twee duidelijke doelen toe: de WK en de Olympische Spelen. Ik reed hier met een niet te zwaar verzet om sneller te herstellen.”

Shanne Braspennincx greep de Nederlandse titel op de keirin. Ze versloeg Steffie van der Peet en Nederlands kampioene op de weg Lorena Wiebes. Titelverdedigster Laurine van Riessen reed in de finale lek. Amy Pieters veroverde het rood-wit-blauw op de puntenkoers. De titel op de individuele achtervolging was voor Maikel Zijlaard, die in de finale wegwielrenner Koen Bouwman versloeg. De scratch werd gewonnen door Ryan Schilt.