Nieuws/Sport
184486
Sport

'The Gunners' verslaan kampioen Chelsea in spannende finale

FA Cup en record voor Arsenal

Vreugde bij Aaron Ramsey (rechts) en Hector Bellerin.

Vreugde bij Aaron Ramsey (rechts) en Hector Bellerin.

Arsenal heeft zaterdagavond een teleurstellend seizoen alsnog met een prijs afgesloten.

Vreugde bij Aaron Ramsey (rechts) en Hector Bellerin.

Vreugde bij Aaron Ramsey (rechts) en Hector Bellerin.

Het elftal van de bekritiseerde trainer Arsène Wenger versloeg kampioen Chelsea (2-1) op Wembley in een spannende en aantrekkelijke finale om de FA Cup.

Voor Arsenal is het de dertiende FA Cup. Geen enkel ander team won het toernooi zo vaak. Manchester United heeft twaalf bekers in de prijzenkast staan.

Zo mocht Wenger alsnog juichen na afloop van een seizoen waarin een groot deel van de aanhang van Arsenal om zijn ontslag smeekte. Veel fans hebben het gehad met de Fransman die al sinds 1996 bij hun club op de bank zit. Arsenal eindigde dit voetbaljaar als vijfde in de Premier League en plaatste zich onder Wenger voor het eerst sinds 1998 niet voor de Champions League. De leiding van Arsenal vertelt waarschijnlijk komende week of Wenger coach blijft.

Arsenal beleefde een vliegende start van een finale met een duizelingwekkend hoog tempo. Alexis Sánchez trof al na vier minuten doel. Op advies van een grensrechter keurde de arbiter de openingstreffer aanvankelijk af. Hij wees alsnog naar de middenstip toen hij hoorde dat niet doelpuntenmaker Sánchez maar zijn ploeggenoot Aaron Ramsey buitenspel stond.

Het elftal van trainer Wenger deed veel goed op Wembley, maar vergat wel verder afstand te nemen. Vooral Danny Welbeck had voor rust wel mogen scoren. De aanvaller raakte de paal en werkte de bal in kansrijke positie ook in het zijnet. Chelsea vocht zich na rust terug in de wedstrijd. Diego Costa en Edin Hazard waren ook dichtbij een gelijkmaker. Maar Arsenal kreeg de eindstrijd weer een beetje in handen nadat Victor Moses in de 68e minuut zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg.

Chelsea leek geslagen maar kwam met tien man op gelijke hoogte door een treffer van Diego Costa. Drie minuten later maakte Ramsey het winnende doelpunt. Zo slaagde Chelsea er niet in net als in 2010 naast de landstitel ook de beker te winnen. Nathan Aké zag dat vanaf de bank gebeuren. De Nederlander mocht niet invallen bij de verliezend finalist.