184531
Wielrennen

Boogerd blikt vooruit: 'Dumoulin gaat het doen'

Erik Breukink en Michael Boogerd blikken vooruit.

Erik Breukink en Michael Boogerd blikken vooruit.

"Ja, dat denk ik echt. En ik zie Pinot ook nog wel tweede worden." Michael Boogerd en Erik Breukink blikken voor TELESPORT telkens om de beurt vooruit op een Giro d'Italia-etappe. Vandaag is het weer de beurt aan Boogerd. De tweevoudig Tour de France-etappewinnaar eindigde in 2002 tijdens zijn enige deelname aan de Ronde van Italië als 17e.

Erik Breukink en Michael Boogerd blikken vooruit.

Erik Breukink en Michael Boogerd blikken vooruit.

Etappe 21: Monza naar Milaan, 29.3 kilometer, tijdrit

Het profiel van de 21 etappe van de Ronde van Italië.

Het profiel van de 21 etappe van de Ronde van Italië.

De 100e Giro d'Italia wordt zondag afgesloten met een tijdrit. De renners rijden één voor één vanaf het Formule 1-circuit van Monza, waar Max Verstappen & co jaarlijks neerstrijken, naar Milaan. 

Tom Dumoulin moet 53 seconden goedmaken op rozetruidrager Nairo Quintana, terwijl ook Vicenzo Nibali (39 seconden) en Thibaut Pinot (43) er beter voorstaan dan de Nederlander, die zaterdag van de tweede naar de vierde plek zakte. De vlakke tijdrit is echter spek voor de bek van de Limburger, die zodoende nog alle kans maakt op de eindzege.

Michael Boogerd

Michael Boogerd

"Tom heeft er de afgelopen tijd niet zó slecht voorgestaan, maar qua tijd is de eindzege zeker nog haalbaar. Helemaal als je kijkt naar hoe hij deze week heeft gekoerst. Ze hebben hem nooit echt weten te kraken. Tom moet vandaag zeker in staat worden geacht om Quintana te pakken. Daarnaast heb ik ook niet het idee dat die andere twee mannen de afgelopen dagen nou echt sterker waren dan Dumoulin."

Het feit dat de weg tussen Monza en Milaan geleidelijk afloopt, is een voordeel voor de Sunweb-kopman, stelt Boogerd. "Dumoulin is wat zwaarder dan die andere mannen en dat is op zo'n parcours wel handig. Bovendien heb ik gezien wat voor wattages hij wegtrapte in die etappe dat hij door die sanitaire stop achterop raakte. Hij was in de afdaling toen sneller dan Nibali, die toch bekend staat als een zeer goede daler.

Michael Boogerd verwacht dat Tom Dumoulin zondag weer in het roze op het podium staat.

Michael Boogerd verwacht dat Tom Dumoulin zondag weer in het roze op het podium staat.

Boogerd verwacht dan ook dat Dumoulin het 'klusje' zondag gaat klaren. "Ja, dat denk ik echt. En ik zie Pinot ook nog wel tweede worden. Nibali eindigt dan als derde."

Mocht Dumoulin er daadwerkelijk in slagen om de roze trui te claimen, dan is dat 'een heel bijzondere prestatie', meent Boogerd. "Dan wordt hij na Jan Janssen en Joop Zoetemelk de derde Nederlander die een grote ronde wint. Het spreekt voor zich dat dat heel speciaal is. Zeker als je kijkt naar de moordende concurrentie van de afgelopen drie weken. In de Tour de France zien we over een maand een minder sterk deelnemersveld, denk ik. Bovendien waren bijna alle grote namen ook echt in vorm. Ze waren in de laatste week allemaal op de afspraak. Als je dan weet te winnen is dat superknap en mag je heel trots zijn."

Bekijk HIER de stand in het algemeen klassement van de Giro d'Italia.