Sport/Autosport
1845454858
Autosport

Extra straf zonder gevolgen voor Max Verstappen, Red Bull gaat niet in beroep

Lewis Hamilton en Max Verstappen naast elkaar.

Lewis Hamilton en Max Verstappen naast elkaar.

JEDDAH - Max Verstappen is in Jeddah voor een tweede keer gestraft door de wedstrijdleiding. De Limburger werd aangewezen als schuldige in de botsing met Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton en Max Verstappen naast elkaar.

Lewis Hamilton en Max Verstappen naast elkaar.

Het komt Verstappen op een tijdstraf van tien seconden te staan, plus twee strafpunten op zijn licentie. De sanctie heeft geen verdere gevolgen voor de eindrangschikking en dus ook niet voor de WK-stand.

Verstappen werd opgedragen om zijn leidende positie terug te geven na een duel met Hamilton een ronde ervoor, waarvoor hij later nog een tijdstraf van vijf seconden kreeg. De Red Bull-coureur minderde flink snelheid in bocht 26 en vroeg zich ook na afloop af waarom Hamilton achter hem bleef rijden en hem niet inhaalde.

Volgens de stewards was het duidelijk dat beide coureurs niet als eerste over het detectiepunt van het DRS-systeem wilden komen, met het gevaar dat de nummer twee dan gelijk weer de leiding zou overnemen. Omdat Hamilton nog niet wist dat Verstappen zijn positie zou teruggeven, werd hij door de wedstrijdleiding verrast door het ‘plotselinge remmen’ van zijn concurrent. Verstappen werd daardoor als hoofdschuldige aangewezen.

Luister ook naar een nieuwe aflevering van de Formule 1-podcast met voormalig coureur Christijan Albers en Telegraafverslaggever Erik van Haren:

Geen Right to Review

Red Bull Racing gaat niet in beroep tegen de straffen die Max Verstappen kreeg in Jeddah. Het team is het niet eens met het verdict van de stewards, maar laat het er dus bij zitten en richt zich volledig op de Formule 1-finale in Abu Dhabi.

Red Bulls topadviseur Helmut Marko impliceerde na de race zondag dat zijn team de beslissing(en) niet zou accepteren, maar Red Bull maakt dus geen gebruik van de zogeheten Right of Review.