Sport/Wielrennen
1848276
Wielrennen

Valverde lonkt naar debuut in Ronde van Vlaanderen

Alejandro Valverde is bezig aan een sterk seizoen.

Alejandro Valverde is bezig aan een sterk seizoen.

Alejandro Valverde verscheen woensdag aan de start van Dwars door Vlaanderen. Naar eigen zeggen om zich voor te bereiden op de kasseienrit in de Tour de France. Toch hoopt de Movistar-kopman stiekem een rol van betekenis te kunnen spelen. El Imbatido, normaliter een man voor de heuvelklassiers en etappekoersen, lonkt zelfs naar deelname aan de Ronde van Vlaanderen van zondag. 

Alejandro Valverde is bezig aan een sterk seizoen.

Alejandro Valverde is bezig aan een sterk seizoen.

"Ik heb nog niet zoveel wedstrijden gereden op kasseien, maar het is een droom en motivatie", aldus de 37-jarige Spanjaard in gesprek met Sporza. "Ik ben duidelijk goed in vorm. Ik ben sterk en heb er zin in. Maar dit zijn wegen waarop je veel ervaring moet hebben. Het blijft dus moeilijk. Maar ik zal vandaag rondfietsen zonder druk. En ik zal zoveel mogelijk proberen te genieten."

Valverde hoopt met het oog op de Tour vooral te leren, maar het zal voor de altijd gretige routinier lastig worden om zich in te houden als hij voelt dat hij een kans maakt op een ereplaats. "Ik ben hier voor die Tour-etappe, maar ik heb ook ambitie. Naar deze Belgische koersen komen enkel en alleen om mee te rijden, is met deze conditie moeilijk. Ik ben een heel competitieve renner. Overal waar ik kom, wil ik het goed doen."

Of hij zondag de Ronde van Vlaanderen rijdt, is nog niet zeker. "Het is niet honderd procent uitgesloten. In principe staat de Ronde niet op mijn programma. Maar we zijn dicht bij zondag en we zijn in België... Ik ben gek op het parcours, dat heel mooi is. De Ronde is een spectaculaire wedstrijd. Ik zou er graag een keer aan de start staan. Ik heb die koers nog nooit gereden, om risico's te vermijden voor de Tour. Maar uiteindelijk bleek de Tour veel gevaarlijker dan de Ronde."

Tom Boonen dicht de Spanjaard, die de tweede helft van vorig seizoen miste nadat hij in de openingstijdrit van de Tour zijn kniefschijf brak, in ieder geval goede kansen toe mocht hij starten. "Oei, dat weet ik niet hoor", bleef Valverde zelf bescheiden. "Tom is een grote rivaal van mij geweest en een uitstekende renner. Dat hij zoiets zegt, bevalt me enorm. Maar zoals ik gezegd heb: dit zijn wedstrijden waarvoor je veel ervaring nodig hebt."

De negende etappe van de Tour de France leidt het peloton voor het eerst sinds 2015 weer over enkele kasseistroken. Tussen Arras en Roubaix liggen vijftien vervaarlijk hobbelige sectoren. Valverde won dit seizoen al de Ronde van Valencia, de Abu Dhabi Tour en de Ronde van Catalonië.