Nieuws/Sport
184839
Sport

AZ na 3-0 zege in thuisduel alsnog kopje onder

Gigantische stunt FC Utrecht

Gyrano Kerk sprint een gat in de lucht.

Gyrano Kerk sprint een gat in de lucht.

FC Utrecht is er ondanks een 3-0 nederlaag in de heenwedstrijd met AZ toch in geslaagd om een ticket voor de voorronde van de Europa League te bemachtigen. De nummer vier van de Eredivisie stuntte door in de eigen Galgenwaard met 3-0 te winnen en het karwei vervolgens via strafschoppen (4-3) af te maken.

Gyrano Kerk sprint een gat in de lucht.

Gyrano Kerk sprint een gat in de lucht.

Het tweeluik leek donderdag al beslist. AZ won in Alkmaar met maar liefst 3-0. FC Utrecht hield echter hoop en wist dat het met een sterke start voor een stunt zou kunnen zorgen. "Wonderen bestaan", stelde Erik ten Hag niet voor niets voor het duel. 

En FC Utrecht deed precies wat het moest doen. De domstedelingen schoten uit de startblokken. De vertrekkende Sebastian Haller was na twee minuten dicht bij een vroege openingstreffer, maar zijn kopbal ging net naast. Toch was het uiteindelijk snel raak. 

Tien minuten na de kans van Haller was het De aanvoerder Willem Janssen die de bal achter AZ-doelman Tim Krul kreeg en de zodoende de benodigde snelle 1-0 op het scorebord toverde. Na een vrije trap van Zakaria Labyad op de paal, was de centrale verdediger er als de kippen bij om de rebound tegen de touwen te knallen.

Gyrano Kerk wordt op de huid gezeten door AZ'ers Ridgeciano Haps en Stijn Wuytens.

Gyrano Kerk wordt op de huid gezeten door AZ'ers Ridgeciano Haps en Stijn Wuytens.

Haller was in de 28e minuut net zo alert als zijn aanvoerder. De Franse aanvaller, die volgend seizoen de clubkleuren van Eintracht Frankfurt verdedigt, was ook trefzeker uit een rebound. Een schot van Yassine Ayoub kon door Krul, maar ternauwernood worden gestopt, maar de intikker van Haller was de doelman te machtig. 

Acht minuten voor tijd gebeurde het onvermijdelijke. FC Utrecht maakte de 3-0. Met een man minder kon AZ niet voorkomen dat de domstedelingen scoorden. Wéér gebeurde dat uit een rebound. Gyrano Kerk was de doelpuntenmaker na een halfbakken redding van Krul na een kopbal van Janssen. Derrick Luckassen was even daarvoor naar de kant gestuurd nadat hij de doorgebroken Kerk had neergehaald. 

De vertrekkende Sebastien Haller kreeg in de laatste minuut van de blessuretijd een uitgelezen mogelijkheid op de bevrijdende 4-0. Pol van Boekel gaf een strafschop, maar de Fransman was nonchalant en schoot slap in. Iets was je bij een penaltyspecialist als Tim Krul niet moet doen.

En dus werd het verlengen in De Galgenwaard. De vermoeide teams wisten ondanks diverse kansen echter niet te scoren, waardoor een strafschoppenreeks uitkomst moest bieden. Na missers van Pantelis Hatzidiakos, Joris van Overeem (AZ) en Andreas Ludwig (FC Utrecht) maakte Nacer Barazite de winnende voor FC Utrecht.