Sport/Voetbal
1850206039
Voetbal

De Boer redelijk tevreden met loting: ’Geen poule des doods’

Bondscoach Frank de Boer.

Bondscoach Frank de Boer.

AMSTERDAM - Bondscoach Frank de Boer is redelijk tevreden over de loting voor het kwalificatietoernooi van het WK 2022 die het Nederlands elftal heeft gekoppeld aan Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar.

Bondscoach Frank de Boer.

Bondscoach Frank de Boer.

„Het is geen poule des doods”, zei hij. „Er is ook geen poule des doods. In iedere poule is het groepshoofd in mijn ogen favoriet.”

„Maar je loopt natuurlijk niet zomaar over Turkije en Noorwegen heen”, vervolgde De Boer. „Turkije is een goede voetbalnatie met nieuwe talenten. En bij Noorwegen denk ik al snel aan Erling Haaland en Martin Ødegaard. Montenegro en Letland kunnen ook uit een goede organisatie spelen en tegen Gibraltar moeten we aan ons doelsaldo werken.”

Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK in Qatar. De tien nummers 2 strijden samen met twee ploegen uit de Nations League om drie resterende tickets. De FIFA maakt waarschijnlijk dinsdag al het speelschema van het kwalificatietoernooi bekend. Eind maart zijn al de eerste wedstrijden. „Meteen Turkije-uit zou wel lekker zijn”, zei De Boer. „Want tegen die tijd zijn er misschien nog steeds geen toeschouwers welkom. Ik zou in maart ook wel tegen Noorwegen willen spelen.”

„Ik ben wel blij dat we geen landen als Zwitserland, Zweden en Rusland hebben getroffen”, zei De Boer. „En verre reizen naar Azerbeidzjan en Kazachstan zijn ons ook bespaard gebleven. We weten waar we aan toen zijn. We kunnen aan de bak.”

De Boer, zelf in het verleden lange tijd aanvoerder van Oranje, ziet de captain van Nederlands elftal tijdens het WK van 2022 in Qatar graag met een band met kleuren van de regenboog om zijn arm spelen. „Dat is zeker geen slecht idee”, zei hij. „Als de KNVB dat wil, dan zullen we dat zeker doen.”

Seksuele voorkeur

De Boer reageerde maandag vlak na de loting voor het kwalificatietoernooi voor het WK op een voorstel van Gijs de Jong. De secretaris-generaal van de KNVB zei zondag dat hij het leuk zou vinden als de aanvoerder van Oranje op het WK met een regenboogband speelt als steunbetuiging aan de lhbti’ers, voor wie het uiten van hun seksuele voorkeur in Qatar strafbaar is.

„Als we ons plaatsen ga ik vooral als bondscoach naar Qatar”, zei De Boer. „Maar als de KNVB wil dat we ergens aandacht aan moeten besteden, dan zullen we dat zeker doen. We hebben onlangs ook onze stem laten horen in de strijd tegen racisme.”

Ver-van-bed-show

De Boer vindt het niet raar dat veel van zijn spelers zich nog niet hebben uitgesproken over een WK in Qatar. „Natuurlijk zijn we tegen misstanden op maatschappelijk niveau. Alleen racisme is voor veel spelers dichterbij dan Qatar. Wat zich daar afspeelt, is voor veel spelers misschien nog een beetje ver-van-mijn-bed-show. Ze hebben daar niet dagelijks mee te maken.”