Sport/Schaatsen
1850843
Schaatsen

Nuis: 'Dit is één groot gekkenhuis'

Kjeld Nuis heeft het record binnen.

Kjeld Nuis heeft het record binnen.

Kjeld Nuis realiseerde woensdag in het Zweedse Lulea (Lapland) de snelste tijd ooit gereden op schaatsen: afgerond 93 kilometer per uur. "Dit is één groot gekkenhuis, jongen. De afgelopen dagen waren gestoord”, zei de waaghals een krap uur na zijn historische race.

Kjeld Nuis heeft het record binnen.

Kjeld Nuis heeft het record binnen.

Alle seinen stonden woensdag eindelijk op groen voor de tweevoudig olympisch kampioen, die al maandenlang uitkeek naar dit unieke moment. En gevaarlijk of niet, zijn droomplan slaagde. "Ik maakte er van tevoren een beeld van, had allemaal theorieën uitgedacht. Totdat je eenmaal op dat natuurijs staat, met allerlei scheuren, hobbels en schaatsen waar je normaal nooit op rijdt. Het was echt pittiger dan ik had gedacht, man. Mijn schaatsen vlogen alle kanten op.”

In de auto zaten Wennemars en de Zweedse coureur Mikaela Ahlin-Kottulinsky. "We hadden ’s morgens al wat pogingen gedaan. Het bleek nog niet zo makkelijk. Mikaela moest bijvoorbeeld niet te hard optrekken, maar ook niet te langzaam versnellen om kracht te verspillen. Dat is het spelletje, om dat zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Ik had zelf een oortje in en reed op een hele vlakke buis, die pas vanaf 70 kilometer per uur goed stuurt. De buizen waarmee ik op de langebaan rijd, sturen alle kanten op vanaf 60 kilometer per uur. Dat was dus geen optie.”

Nuis kort voor zijn recordpoging.

Nuis kort voor zijn recordpoging.

In de namiddag reed Nuis zijn ’perfecte race’. "Die ging foutloos. Vanaf het begin tot het eind heb ik alles gegeven. En dan staat er in een keer 93 kilometer per uur op het bord. Echt sick . Iedereen ging uit zijn dak. In de laatste meters voelde ik gewoon niets meer van die hobbels en scheuren, man. Ik vloog er gewoon overheen. Toen ik aan het einde naast het windscherm kwam om af te remmen, kreeg ik nog wel een enorme klap. Ga maar eens op de snelweg met je hoofd uit het raam hangen. Dat gevoel, maar dan op ijzers van 1,1 millimeter…”