Nieuws/Sport
1850865897
Sport

Eerste olympische transgender beëindigt carrière

Olympisch nieuws: Andre De Grasse sprint naar goud op 200 meter

TOKIO - De Olympische Spelen zijn op dag 12 aanbeland. In dit bericht vindt u het laatst nieuws vanuit Tokio, met oog voor zowel nationale als internationale prestaties.

Kijk hier voor het complete schema in Tokio.

Klik hier om de volledige medaillespiegel te zien.

De Grasse pakt olympisch goud op 200 meter

15:12 uur Andre De Grasse heeft de 200 meter op de Olympische Spelen gewonnen. De Canadese atleet kwam tot een nieuw Canadees record van 19,62 seconden in de finale en versloeg daarmee Kenneth Bednarek en regerend wereldkampioen Noah Lyles, beiden uit de Verenigde Staten. Bednarek pakte zilver met 19,68 en Lyles brons met 19,74

De Grasse versnelde in de laatste 100 meter en passeerde Bednarek, die als snelste uit de bocht was gekomen. Het is de eerste gouden medaille voor De Grasse op de Olympische Spelen. Op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 pakte de Canadees zilver op de 200 meter en brons op de 100 meter. Op de 100 meter van de Spelen van Tokio pakte De Grasse afgelopen zondag ook brons.

Italiaanse achtervolgers met wereldrecord naar olympisch goud

11.27 uur: Italië heeft op de wielerbaan van Izu het goud veroverd op de ploegachtervolging. De Italianen versloegen in de finale Denemarken in een wereldrecord: 3.42,032. Dat was nog net iets sneller dan in de eerste ronde toen Simone Consonni, Filippo Ganna, Francesco Lamon en Jonathan Milan al tot 3.42,307 kwamen.

De Denen bleven eveneens onder die oude toptijd maar hun 3.42,198 was slechts goed voor zilver. Denemarken kwam naar de Spelen als wereldrecordhouder met 3.44,672, anderhalf jaar geleden gereden op de WK in Berlijn.

Het brons ging naar de Australiërs, die de Nieuw-Zeelanders zichzelf door een val zagen uitschakelen.

Blessure houdt Samuel ook uit series 4x100 estafette

11.19 uur: Atlete Jamile Samuel gaat op de Olympische Spelen ook niet van start in de series van de 4x100 meter. Afgelopen week besloot de 29-jarige Amsterdamse sprintster zich al af te melden voor de 100 en 200 meter, vanwege een blessure aan haar hamstring.

Het is nog niet duidelijk of Samuel wel aan de eventuele finale van de estafette kan starten. Ze is doorgaans vaste loopster in het Nederlandse estafettekwartet. Voor de 4x100 meter zijn nog 5 Nederlandse atletes beschikbaar: Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Nadine Visser, Naomi Sedney en Leonie van Vliet.

„Ik zal mijn team naar de finish schreeuwen en hopelijk mag ik de finale lopen”, schrijft Samuel op Instagram.

Samuel (29) is voor de derde keer aanwezig op de Olympische Spelen. In Londen 2012 werd ze met de estafetteploeg op 4x100 meter zesde. In Rio 2016 kwam ze op de 200 meter niet verder dan de eerste ronde en werd ze met de estafetteploeg ook uitgeschakeld in de eerste ronde.

De Amsterdamse is ’pas’ 29 jaar, maar gaat al heel lang mee in de top van de atletiek. Ze deed ook al mee aan vijf WK’s en vier EK’s outdoor. Hoogtepunten waren brons individueel op de 200 meter bij de EK van 2018. Verder won ze Europees goud en zilver op de 4x100 meter estafette. In maart verraste ze met brons op de 60 meter bij de EK indoor.

Lobke Berkhout en Afrodite Zegers eindigen als tiende

09.50 uur: Zeilsters Lobke Berkhout en Afrodite Zegers zijn als tiende geëindigd op de Olympische Spelen. Ze werden in de afsluitende medalrace van de 470-klasse negende en verloren nog een positie op de ranglijst.

De Britse vrouwen Hannah Mills en Eilidh McIntyre zeilden in de baai van Enoshima naar een gouden medaille. Agnieszka Skrzypulec en Jolanta Ogar uit Polen moesten genoegen nemen met een zilveren plak. Camille Lecointre en Aloïse Retornaz gaan met een bronzen medaille terug naar Frankrijk.

„We kwamen als kandidaten voor een medaille en dat is niet gelukt”, beseft Zegers. „Ik viel in mijn eigen val. Ik ben wel een vechter. Maar het moet anders en dat komt pas als ik afstand neem en mezelf niet focus op het eindresultaat maar op het proces. Ik had het vooral zwaar met het feit dat het weer niet lukte.”

„Direct na een vierde plaats op de Spelen van Rio ben ik doorgegaan met Anneloes van Veen”, vervolgt Zegers. „Maar de samenwerking liep heel rommelig en 1,5 jaar voor de spelen van Tokio stopten we. Daarna ging ik verder met Lobke als bemanning. Dan nog Covid eroverheen. Wat een reis. Ik ben nu helemaal op.”

„Als ik nu al terugkijk ben ik heel erg dankbaar dat Lobke met mij in de boot wilde stappen”, zegt Zegers. „We hebben een zilveren medaille gewonnen met een gouden randje op het WK en een bronzen EK medaille. We hebben altijd meegedaan in top vijf en halen nu de top tien op de Spelen. Dus ik ben wel trots. Maar het gaat wel even duren om dit een plekje te geven.”

„Maar er is een vuur dat nog in mij brandt”, stelt Zegers. „Ik droomde als 12-jarig meisje al van een olympische medaille. Ik wil het zo graag. Dat is ook mijn zwakte. Maar ik heb genoten van de reis met Lobke. Ik moet ontspannen worden, niet altijd nadenken en dus nu afstand nemen. Dit blijft unfinished business, maar deze reis eindigt hier en nu.”

Basketballer Pau en zwemster Pellegrini in atletencommissie IOC

08.24 uur: De Spaanse basketballer Pau Gasol (41) en de Italiaanse zwemster Federica Pellegrini (32) hebben een plek gekregen in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Gasol en Pellegrini deden vijf keer mee aan de Olympische Spelen. Ook de Poolse wielrenster Maja Wloszczowska en de Japanse schermer Yuki Ota kregen genoeg stemmen om toe te treden tot de atletencommissie. Ze maken daar nu tot en met de Spelen van 2028 in Los Angeles deel van uit.

De atletenvertegenwoordiging bestaat momenteel uit zeventien leden, met de Zimbabwaanse oud-zwemster Kirsty Coventry als voorzitter. Geen enkele Nederlandse sporter maakt deel uit van de commissie en Nederland had ook niemand zitten bij de dertig kandidaten voor de vier beschikbare plekken.

De sporters die meedoen aan de Olympische Spelen van Tokio konden op elf locaties, onder meer in het olympisch dorp, hun stem uitbrengen. Daar maakten 6825 olympiërs gebruik van. De opkomst van ruim 60 procent was volgens het IOC „een van de hoogste ooit.” Bij de Spelen van 1996 in Atlanta werd de verkiezing voor het eerst gehouden.

Eerste transgender op Olympische Spelen beëindigt loopbaan

4.46 uur: Gewichthefster Laurel Hubbard beëindigt haar loopbaan. De 43-jarige Nieuw-Zeelandse deed dat een paar dagen na haar optreden bij de Olympische Spelen. Hubbard was de eerste transgender die meedeed aan de Olympische Spelen.

De deelname van Hubbard zorgde voor veel discussie. Concurrenten oordeelden dat ze in het voordeel was omdat ze als jongen was geboren. Hubbard werd echter al vroeg uitgeschakeld.

„De leeftijd heeft me ingehaald. Sterker nog, als we eerlijk zijn heeft het me waarschijnlijk enige tijd geleden al ingehaald”, zei Hubbard, die meer dan 20 jaar ouder was dan de meeste van haar rivalen.

Hubbard prees het Internationaal Olympisch Comité voor het tonen van „moreel leiderschap” voor haar deelname en ze hoopt dat de discussie over deelname van transgenderpersonen verder wordt gevoerd.

Zweden en Canada willen uitstel voetbalfinale

3.12 uur: De voetbalsters van Zweden en Canada hebben de organisatie van de Olympische Spelen gevraagd om de finale te verplaatsen. Vanwege de verwachte hitte in Tokio willen ze de finale van vrijdag liever later op de dag spelen.

De temperatuur liep deze week in sommige stadions al op tot veertig graden Celsius. Aangezien de finale om 11.00 ’s ochtends lokale tijd van start gaat, baart dat beide ploegen zorgen.

„Het gaat vooral om de gezondheid van de spelers, maar als we om elf uur ’s ochtends moeten spelen, dan zullen we er klaar voor zijn”, zegt de Zweedse bondscoach Marika Domanski Lyfors. „Toch mag het duidelijk zijn dat we veel beter kunnen presteren al we later mogen spelen. De ploeg van Canada is dezelfde mening toegedaan.”