Sport/Voetbal
1853595443
Voetbal

EK steeds meer binnen handbereik voor Oranje

Leeuwinnen vernederen Turkije

Oranje Leeuwinnen winnen met ruime cijfers van Turkije en zijn nog altijd zonder puntenverlies.

Oranje Leeuwinnen winnen met ruime cijfers van Turkije en zijn nog altijd zonder puntenverlies.

De Oranje Leeuwinnen zijn nog altijd zonder puntenverlies en zijn hard op weg om zich te plaatsen voor het EK van 2021. Dit keer werd Turkije met ruime cijfers over de knie gelegd: 0-8.

Oranje Leeuwinnen winnen met ruime cijfers van Turkije en zijn nog altijd zonder puntenverlies.

Oranje Leeuwinnen winnen met ruime cijfers van Turkije en zijn nog altijd zonder puntenverlies.

Om hun Europese titel van 2017 te kunnen verdedigen, moeten de Oranje Leeuwinnen zich natuurlijk eerst plaatsen voor het eindtoernooi in Engeland. Na de zege op Turkije staat de selectie van Sarina Wiegman er uitstekend voor.

Het openingsdoelpunt van Oranje kwam in Turkije van Shanice van de Sande en werd enkele minuten later vanaf de stip verdubbeld. Danielle van de Donk werd na een klein halfuur spelen in het strafschopgebied onderuit gehaald en de daarna gegeven strafschop werd benut door Sherida Spitse. Enkele minuten later maakte Vivianne Miedema de 0-3.

Na rust was het een en al Oranje. Nog voordat er een uur gespeeld was maakte Van de Donk de vierde treffer. Een paar minuten later kon de keepster van Turkije opnieuw vissen. Miedema maakte haar tweede doelpunt van de avond: 0-5. Vervolgens maakte Van de Donk er een half dozijn van en een kwartier voor tijd verraste zij zichzelf en haar teamgenoten door ook nog met het hoofd te scoren: 0-7. De eindscore werd vanuit een vrije trap door Spitse op het scorebord gezet: 0-8.

Wiegman heel tevreden

Bondscoach Sarina Wiegman kon niet anders dan heel tevreden zijn. Oranje zegevierde in Izmir met maar liefst 8-0. „Het hele team verdient een groot compliment”, zei Wiegman bij de NOS. „Winnen is nooit vanzelfsprekend en dit was toch een moeilijke wedstrijd, in een andere ambiance dan we gewend zijn en tegen een tegenstander die eigenlijk niet wil voetballen.”

De voetbalsters hadden het alleen in de openingsfase even lastig met de Turkse vrouwen. Nadat Shanice van de Sanden de score had geopend, ging het hard. „Het is altijd lekker als je vroeg scoort. We hebben veel kansen gecreëerd en er ook veel afgemaakt. Als we hard werken en als team functioneren, kunnen we ook tegen teams die heel verdedigend spelen veel kansen creëren”, aldus Wiegman, die de 20-jarige Aniek Nouwen centraal achterin een kans gaf. „Aniek doet het bij PSV heel goed en ze klopt al een tijdje aan de deur. Ze mocht het nu een keer vanaf het begin laten zien. Ze heeft het goed gedaan.”

Stand

Alle groepswinnaars en de drie beste nummers twee plaatsen zich voor het Europees Kampioenschap in Engeland. Na vijf kwalificatieduels gaat Nederland fier aan kop in groep A

  1. Nederland: 5 - 15
  2. Slovenië: 4 - 6
  3. Rusland: 3 - 6
  4. Kosovo: 3 - 6
  5. Estland: 4 - 1
  6. Turkije: 5 - 1