185550
Autosport

Formule 1-coureur kon strijden om zege tot motorplof

Honda-motor laat Alonso ook in Indy 500 in de steek

Fernando Alonso op de Indy 500.

Fernando Alonso op de Indy 500.

Fernando Alonso zorgde voor een sensatie in de Indy 500 tot de Spanjaard vlak voor het einde van de 'grootste autorace ter wereld' uitviel.

Fernando Alonso op de Indy 500.

Fernando Alonso op de Indy 500.

Alonso startte vanaf de vijfde plek en viel bij de start even terug tot de negende, maar werkte zich langzaam maar zeker naar voren en kon na zo'n dertig ronden strijden om de leiding, die hij voor een tijdje veroverde.

In de 53e ronde raakten de auto's van polesitter Scott Dixon en Jay Howard elkaar, met een zeer heftige crash ten gevolg. De race werd daarna voor ruim een halfuur stilgelegd om alle brokstukken op te ruimen. Na de hervatting crashten ook Conor Daley en Jack Harvey, waarop de wedstrijd nog even werd geneutraliseerd.

Noodlot

Toen de race op het ovaalcircuit van Indianapolis halverwege was, streed Alonso nog steeds mee om de leiding, onder meer met Alexander Rossi (de winnaar van 2016) en Ryan Hunter-Reay. Er was wederom een neutralisatie na zo'n 120 ronden, toen Buddy Lazier crashte.

Voor Hunter-Reay sloeg het noodlot toe na ongeveer 135 ronden, toen de Honda-motor in de auto van de Amerikaan rokend de geest gaf.

Spanning

Met nog zo'n vijftig ronden te gaan bevond Alonso zich nog wel in de toptien, maar reden er veel gegadigden voor de eindzege voor hem. Ook de Honda-motor van Charlie Kimball begaf het. Er volgde wederom een neutralisatie waarin bijna elke deelnemer nog een extra pitstop maakte.

Alonso maakt zich net op voor een nieuwe aanval richting de kop van het veld toen de krachtbron in zijn bolide er reutelend en rokend mee ophield. De Spanjaard kon niet anders dan teleurgesteld - zij het onder luid applaus - terug naar de pits lopen.