Nieuws/Sport
1855521011
Sport

Sport Kort: Zesdaagse Rotterdam verhuist naar november

Zesdaagse Rotterdam, 2014

Zesdaagse Rotterdam, 2014

In de rubriek Sport Kort besteedt Telesport aandacht aan de meest uiteenlopende gebeurtenissen in de sportwereld: van voetbal tot darts, van tennis tot golf, van atletiek tot wielrennen en alles daar tussenin.

Zesdaagse Rotterdam, 2014

Zesdaagse Rotterdam, 2014

Zesdaagse Rotterdam verhuist naar november

20.20 uur De Zesdaagse van Rotterdam, gehouden in Ahoy, gaat verhuizen van januari naar november. Komend jaar vindt de wielerwedstrijd op de baan voor het laatst in januari plaats. De organisatie wil graag dat de Zesdaagse van dinsdag tot en met zondag wordt verreden.

„Een finale op zondag is een langgekoesterde wens van Ahoy”, zei wedstrijdleider Michael Zijlaard. „Het past bij onze ambitie om meer wielerfans naar Rotterdam Ahoy te halen en de baansport een groter podium te geven. Met de nieuwe baanfocus van de UCI op het najaar zagen wij een kans om - in het rijtje met Londen en Gent - de Zesdaagse voortaan eind november te organiseren.”

Atletiek: Foppen en Niesten naar EK veldlopen

17.22 uur: Mike Foppen en Stan Niesten doen begin december namens Nederland mee aan het EK veldlopen in Lissabon. Foppen schreef afgelopen weekend in Tilburg de Warandeloop op zijn naam, Niesten werd achtste. Bij de vrouwen is Nederland niet van de partij. Jasmijn Lau, Nederlands kampioene, doet mee bij de beloften.

Voetbal: Bayern mist Alaba in Belgrado

David Alaba

David Alaba

13.28 uur: Bayern München gaat zonder David Alaba naar Belgrado voor de confrontatie met Rode Ster in de Champions League. De Oostenrijkse vleugelverdediger blijft in München achter, omdat zijn vriendin op het punt van bevallen staat. De Duitse kampioen is met de volle score van twaalf punten uit vier wedstrijden al zeker van een plek in de achtste finales van de Champions League. De Franse middenvelder Mickaël Cuisance reist vanwege ziekte ook niet mee.

Lucas van Foreest is Nederlands kampioen schaken.

Lucas van Foreest is Nederlands kampioen schaken.

Schaken: Vier Nederlanders naar Wijk aan Zee

10.02 uur: Nederlands kampioen schaken Lucas van Foreest is een van de vier Nederlanders die deelneemt aan de Tata Steel Challengers, het B-toernooi tijdens het Tata Steel Chess Tournament in januari in Wijk aan Zee. De 18-jarige Van Foreest, wiens broer Jorden in het hoofdtoernooi staat, wordt vergezeld door Erwin l’Ami, Jan Smeets en Max Warmerdam.

„Met een gemiddelde rating van 2600 en veertien deelnemers is de Tata Steel Challengers een volwaardig grootmeester-toernooi op zichzelf”, zegt toernooidirecteur Jeroen van den Berg. De Spaanse grootmeester David Anton Guijarro heeft de hoogste rating: 2686.

Eerder werd het deelnemersveld van het hoofdtoernooi al bekend. De Noor Magnus Carlsen, regerend wereldkampioen en aanvoerder van de wereldranglijst, verdedigt zijn titel in de 82e editie. Anish Giri en Jorden van Foreest vormen de Nederlandse inbreng. Het toernooi begint op 10 januari.

Basketbal: Mavericks te sterk voor Rockets

07.20 uur: De basketballers van Dallas Mavericks hebben in de NBA een overtuigende zege geboekt bij Houston Rockets. De Mavericks zegevierden in Houston met 137-123. De 20-jarige Sloveen Luka Doncic, vorig seizoen uitgeroepen tot ’rookie’ (nieuwkomer) van het jaar, maakte maar liefst 41 punten.

De club uit Dallas nam al na 20 seconden de leiding en gaf die niet meer uit handen. De Mavericks zijn door vijf overwinningen op rij opgeklommen naar de vierde plek in het westen, met elf zeges tegenover vijf nederlagen. De Rockets incasseerden hun derde opeenvolgende nederlaag, de zesde in totaal. Daar staan elf overwinningen tegenover.

Luka Doncic (77) was uitstekend op dreef.

Luka Doncic (77) was uitstekend op dreef.

Los Angeles Clippers, de nummer 3 van het westen, boekte tegen New Orleans Pelicans de twaalfde zege van dit seizoen: 134-109. Montrezl Harrell begon op de bank, maar tekende als invaller voor 34 punten en 12 rebounds. Denver Nuggets schreef tegen Phoenix Suns ook de twaalfde overwinning bij: 116-104. De Nuggets hebben pas drie keer verloren, alleen Los Angeles Lakers presteert tot nu toe nog beter (veertien zeges, twee nederlagen).