1855665
Voetbal

Kuipers: ’FIFA huurt misleiders arbiters in’

Björn Kuipers

Björn Kuipers

Een dag na zijn 45e verjaardag kreeg Björn Kuipers een verwacht, maar desondanks zijn allermooiste cadeau. Net als op de EK’s van 2012 en 2016 en het WK van 2014 is Nederlands beste scheidsrechter komende zomer present op het WK in Rusland. En beter voorbereid dan ooit.

Björn Kuipers

Björn Kuipers

"Een aantal vrienden wist eerder dan ik dat ik naar het WK ga", lacht Kuipers, die op het moment dat het goede nieuws werd bekendgemaakt in een zakelijke vergadering zat. Hij had zijn FIFA-bericht niet in zijn mailbox horen vallen en dus nog niet geopend. "Op mijn mobiele telefoon verschenen allemaal felicitaties. En toen wist ik wel hoe laat het was.”

Scrabble

De tukker mag zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra meenemen naar Rusland. "Zij hebben ook een uitnodiging ontvangen, team Kuipers is erbij", aldus de scheidsrechter die aan het begin van 2018 moest vrezen voor zijn WK-deelname. "Ik fluit nu 28 jaar en ben nooit geblesseerd geweest, maar na Ajax-Feyenoord liep ik een ontzettend vervelende blessure op. Ik scrabble niet, maar anders was het een mooi woord geweest: een voetpeesplaatontsteking."

Wereldvoetbalbond FIFA laat op weg naar het eindtoernooi in Rusland sowieso niets aan het toeval over. "Het is door de aanwezigheid van de videoscheidsrechter, de VAR, een ander WK dan alle WK’s hiervoor. En daarom zijn er heel veel seminars en trainingskampen geweest", aldus Kuipers, die zich in Italië, Abu Dhabi, Qatar en Dubai moest melden. "En van 15 tot 20 april is er weer een bijeenkomst in het Italiaanse Coverciano."

Halve maatregelen

De FIFA neemt volgens de Nederlander geen halve maatregelen. "Er worden spelers ingehuurd die ons moeten uitdagen en proberen te misleiden. Kortom, het ons zo moeilijk mogelijk maken. Ze worden geïnstrueerd op de rand van het strafschopgebied hands te maken. En dan is het aan ons: was het binnen of buiten het strafschopgebied? Bij corners wordt op drie verschillende plekken vastgehouden. Ja, zeg het dan maar. De eerste beslissing is aan ons, waarna de videoscheidsrechter ook zijn werk doet."